Gasthoofdredacteur Lars Lutje Schipholt: Geen weg terug
maandag 8 februari 2010
Vo
Voorwoord dossier Mobiliteitsmanagement

Het is voor mij een eer de eerste gasthoofdredacteur in de geschiedenis van Verkeerskunde te zijn. Laat ik dan ook maar een stevige aftrap geven van deze themaspecial en stellen dat met mobiliteitsmanagement een onomkeerbare beweging in gang is gezet. Het onderwerp is actueler dan ooit en zeker geen hype die weer over zal waaien. Sterker nog, ik signaleer een structurele verandering in hoe overheden, werkgevers en werknemers omgaan met mobiliteit. De tijd en cultuur waarin iedereen braaf in de file staat om zo om negen uur achter zijn of haar bureau te zitten, is al voorbij. Werkgevers én werknemers willen dat niet meer. Voor hen is het vandaag de dag belangrijker wát medewerkers presteren dan dat ze dat tussen negen en vijf op kantoor doen. Daarnaast verwachten werknemers meer en meer zelf te kunnen kiezen wanneer en waar ze werken. En de overheden? Die beseffen steeds beter dat zij niet de enige sleutel voor een betere bereikbaarheid in handen hebben en gaan zichtbaar vraaggerichter te werk. En ook in ‘het veld’ zijn velen actief en zorgen met allerlei ideeën over slimmere mobiliteit voor een onomkeerbare beweging. In dit ‘dossier mobiliteitsmanagement’ komt een aantal van hen aan bod. Enthousiast vertellen zij op mijn verzoek over hun visie, praktische voorbeelden, de regionale aanpak en innovatieve projecten. Wat mij vooral opvalt is dat de verkeerskundige benadering ingeruild is voor een meer integrale benadering. De verbindingen met bijvoorbeeld het ‘Nieuwe Werken’, arbeidsvoorwaarden, beprijzen en ICT zorgen ervoor dat we echt steeds slimmere keuzes kunnen en zullen maken. En het mooie is: alle belanghebbenden pakken hun rol in dit veranderproces. Gelukkig, want we kunnen (en willen?) ook niet meer terug.  

 
Auteur: Joske van Lith

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden