Gasthoofdredacteur Maurits van Oranje

woensdag 11 april 2012
timer 2 min

Elektrisch komt eraan, ontwerp mee!

Het klinkt vast idealistisch, maar één van de redenen om mij intensief bezig te houden met elektrisch rijden, is dat ik een leefbare wereld voor uw en mijn kinderen wil achterlaten. U als verkeerskundige kunt die toekomst ook positief beïnvloeden.        

Elektrisch rijden biedt kansen voor verschillende publieke belangen: verbetering van de luchtkwaliteit, reductie van CO2-emissies en efficiënter energiegebruik. Het leidt ook tot schonere en stillere binnensteden, waardoor de leefomgeving verbetert. Gemeenten krijgen nieuwe kansen om bouwplannen te realiseren die eerder vastliepen op luchtkwaliteitsnormen. Om deze kansen te verzilveren is opschaling nodig. Van de huidige 800 elektrische voertuigen naar 20.000 voertuigen in 2015. Dat vergt intensieve samenwerking van overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het Formule E-team brengt deze partijen samen. Het team fungeert als aanjager van deze schaalsprong.

Gemeenten kunnen ook een bijdrage leveren aan versnelde introductie en tegelijkertijd hun eigen beleidsdoelen dienen. Denk aan selectieve inzet van elektrische voertuigen – bussen, taxi’s, bestelauto’s en koerierscooters – voor luchtkwaliteitsknelpunten. Elektrisch rijden (en varen!) versterkt ook het duurzaamheidsimago dat veel gemeenten en provincies willen uitstralen.

Naast bestuurlijke wil om elektrisch rijden te stimuleren, moeten ook praktische bezwaren worden overwonnen. Het Formule E-team werkt internationaal aan versterking van het aanbod van elektrische voer- en vaartuigen op de Nederlandse markt. Ook moet elektrisch rijden voor een schaalsprong goedkoper (financieel mogelijk) worden. Daarvoor moeten eerst groepen, zoals overheden en leaserijders, een marktvraag in gang zetten. Tegelijkertijd werkt het team aan randvoorwaarden als oplaadvoorzieningen, batterijkwaliteit en veiligheid. Ten slotte gaat het naast de techniek ook om maatschappelijke acceptatie van elektrisch rijden; bijvoorbeeld accepteren van een bepaalde actieradius.

Wat betreft uw inzet voor een elektrische schaalsprong, wil ik u graag met het Formule E-team faciliteren. Op onze site vindt u bijvoorbeeld een startersgids, focusgebieden en best practices. En vergeet niet, Confucius zei het al; ‘ook voor een voetreis van duizend mijl moet je een eerste stap zetten.’ Wij helpen u graag daarmee. Veel succes!       

Maurits van Oranje
Voorzitter Formule E-team

 
Auteur: Joske van Lith

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden