Hendrik Goudappel (90) overleden

donderdag 24 juni 2021
Hendrik Goudappel

Hendrik Goudappel (foto Hessel Bes)

Hendrik Goudappel, grondlegger van adviesbureau Goudappel is op 90-jarige leeftijd overleden. De directie van Goudappel: "Henks gedachtegoed is terug te vinden in ons bedrijf: ‘vanuit passie voor het vakgebied mobiliteit werken aan een betere wereld’."

Redactie

Goudappel was in de jaren zestig de grondlegger van een nieuw vakgebied: mobiliteitsplanning & ruimtelijke ordening. Dat heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de steden zoals wij die nu kennen en waarmee we tot op de dag van vandaag onderscheidend zijn in de wereld, aldus de Goudappel-directie. Verkeerskunde sprak drie jaar geleden nog met de Goudappel-oprichter.

Uit dit interview: Dwars was hij soms wel in zijn werkzame leven. “Ik was wetenschappelijk medewerker aan de toenmalige TH Delft, maar werd ook wel wetenschappelijk tegenwerker genoemd.” Hij kon botsen op structuren, en op visies die naar zijn indruk gebaseerd waren op onjuiste 'zekerheden' en 'uitgangspunten'. Zo was hij het in de jaren zestig volstrekt oneens met de geldende nationale visie dat de automobiliteit tot het jaar 2000 wel zou kunnen groeien tot 700.000 auto’s. “Ik had berekend dat het eerder 7 miljoen zou worden. Dat bleek ook zo te zijn en nu leveren al die auto’s dan ook echt problemen op.”

Lees hier het gesprek met Hendrik Goudappel.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.