Milieudefensie: 'Steun is goed, maar stel wel 'groene' voorwaarden'

maandag 6 april 2020
timer 10 min

We vragen experts, mobiliteitsdeskundigen en belangenverenigingen naar hun kijk op de corona-crisis en de genomen maatregelen. Deze keer: Bram van Liere van Milieudefensie. 

"Onze gedachten zijn vooral bij mensen die getroffen zijn door corona, de mensen die ziek zijn en/of zich zorgen maken om de gezondheid van hun dierbaren. We hebben veel waardering voor de zorg en zijn blij dat mensen die buiten hun schuld zonder werk zitten, steun krijgen. "

"Voor Milieudefensie is de coronacrisis ook ingrijpend. De bijeenkomsten die we normaliter organiseren kunnen nu niet doorgaan. We werken door vanaf thuis, en hebben dezelfde problemen en uitdagingen die alle andere thuiswerkers. We hebben een virtueel koffiehoekje geopend waar collega’s samen een praatje kunnen maken. Een ander fenomeen is dat we nu -door de lockdown- zien welke schade de gewone gang van zaken met zich meebrengt. Nu door de coronacrisis veel minder mensen vliegen, zijn de luchten zijn weer strakblauw, zonder witte vliegtuigstrepen. De luchtkwaliteit is verbeterd."

Klimaatcrisis

Liere: "Het is goed dat de overheid een vangnet is voor werknemers, zzp-ers en bedrijven in het MKB. Aan de steun voor grote bedrijven moeten wel groene voorwaarden worden gesteld, vindt Milieudefensie.  Dan pakken we gelijk met de economische crisis ook de klimaatcrisis aan. Neem als voorbeeld de mogelijke steun aan de luchtvaartsector. Werknemers die getroffen worden door de huidige crisis verdienen steun, maar we moeten niet aanvaarden dat de luchtvaartindustrie verliezen zonder meer afwentelt op de overheid en de belastingbetalende burger, zo lang de sector ons welzijn blijft bedreigen door miljarden kilo’s CO2 de atmosfeer in te brengen."

"Milieudefensie vindt dat overheidssteun voor de luchtvaart alleen kan op voorwaarde dat de luchtvaartindustrie zich onverkort verbindt aan de mondiale klimaatdoelstelling om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 graden. De emissies moeten in absolute termen afnemen. Geen belasting betalen? Dan ook geen steun! Het is niet eerlijk om luchtvaartbedrijven te redden met publiek geld terwijl ze zelf nauwelijks belastingen betalen. Daarom moet er een einde gemaakt worden aan belastingvrijstellingen op kerosine. In plaats van zogenaamde frequent flyer-programma’s die het vliegen stimuleren, moeten er progressief toenemende belastingen ingevoerd worden voor veel vliegers."

'Groenvliegen' is een illusie 

"Ook biobrandstoffen zijn geen oplossing, aangezien ze een groot beslag leggen op landbouwgronden en daarbij een reëel gevaar vormen voor zowel het milieu als de voedselvoorziening. Het risico bestaat dat hele bossen tegen de vlakte gaan om plaats te maken voor soja- en palmolieplantages. ‘Groenvliegen' is een illusie, daarom moet de luchtvaart afnemen in omvang. De overheid moet ervoor zorgen dat internationale treinreizen comfortabel, snel en betaalbaar worden, en dat werknemers in de luchtvaart ander werk kunnen vinden, bijvoorbeeld op en rond het spoor."

Mobiliteit

"Mobiliteit is een onlosmakelijk onderdeel van de maatschappij en zal aantrekken na afloop van de crisis.  Mensen en bedrijven leren nu (noodgedwongen) allerlei vaardigheden met thuiswerken en investeren in een goede thuiswerkomgeving. Ook na de crisis kan daar gebruik van maken en zo de druk op het mobiliteitssysteem verlichten. Investeringen in openbaar vervoer en fietsen blijven nodig, en leveren méér voordelen dan auto investeringen op Zo blijkt uit het recente onderzoek “Een nieuwe kijk op bereikbaarheid“. Het maakt steden beter bereikbaar, schoner en het reizen betaalbaar voor iedereen. ", aldus van Liere.

Gevolgen

Van Liere: "De Coronacrisis heeft grote delen van de economie op een laag pitje gezet. Dat heeft verstrekkende gevolgen voor de hele samenleving. We hebben een nationaal investeringsbeleid nodig om werkgelegenheid te behouden. Dat beleid moet de duurzame transitie versnellen, niet tegenwerken. We moeten en kunnen groene banen scheppen met oplossingen die zowel goed zijn voor onze gezondheid, onze economie, als voor het klimaat."

Ramp

"De Coronacrisis is geen kans, maar een ramp. We wisten al hoe dringend maatregelen nodig zijn voor verduurzaming van onze economie, daar is geen Corona voor nodig. Houd je aan de adviezen van het RIVM, houdt afstand, maar let goed op elkaar. Samen komen we de crisis door. We beginnen nu al samen om te bouwen aan een groene economie. Het klimaat heeft de keuze al voor ons gemaakt. Het Openbaar Vervoer is daar heel hard bij nodig, want daar zijn de groene banen!"

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.