Multimodaal verkeersmanagement en nudging op bruggen in NVC-sessieronde 3

woensdag 21 oktober 2020

De wegbeheerders in Zuid-Holland verkenden een  multidoel-aanpak in verkeersmanagement dat naast de automobilist ook rekening houdt met andere modaliteiten. En wat is het gedragseffect van nudging op de verkeersveiligheid op bruggen. Lessen uit Zaanstad. Lees de papers die als basis dienen voor twee workshopsessies tijdens ronde 3 van het Nationaal verkeerskundecongres op 29 oktober. En maak uw keuzemenu voor deze dag. Keuzestress? Als congresdeelnemer kunt u de overige sessies later nog eens bekijken.  

Redactie

Praktijkkennis: Samen naar een nieuw Tactisch Kader in Zuid-Holland. Door Erik Jan Westra en Martijn de Kievit, Goudappel Coffeng  /  Joan Mertodirjo,  BEREIK!

Het huidige Tactisch Kader Operationeel Verkeersmanagement van de wegbeheerders in Zuid-Holland is aan een update toe. Dit kader beschrijft de gezamenlijke visie op het gebruik van het wegennet in de spitsperioden. Het vormt een gemeenschappelijke basis voor investeringsbesluiten en voor uitwerking naar operationeel verkeersmanagement. Voor deze update was de vraag of de huidige unimodale aanpak nog wel wenselijk is. Een multidoel-aanpak in verkeersmanagement richt zich niet alleen op de automobilist, maar houdt ook ook meer rekening met andere modaliteiten. Een verkenning en adviezen. Lees de hele paper. 

Vakkennis: Veilig verkeersgedrag bij beweegbare bruggen. Door Jouke Rypkema, Eleonora Caprari en Alfred van Wincoop, Intergo.
De gemeente Zaanstad onderzocht samen met Intergo het gedragseffect van nudging, een vorm van onbewuste gedragssturing, bij bruggen. Daarvoor werd op het brugdek een geel-zwarte markering aangebracht, zodat het gevaarlijke deel van de brug duidelijker zichtbaar werd. De markering bleek een positief effect te hebben op het verkeersgedrag: de roodlichtnegatie en het aantal passanten dat tussen de slagbomen terechtkwam tijdens de bediening nam significant af, met name bij voetgangers. Daarbij zorgde de gele markering ervoor dat bedienaars de weggebruikers beter konden zien op de camerabeelden, hoewel dit ook bedienrisico’s met zicht meebrengt. Lees de hele paper

Het Nationaal verkeerskundecongres vindt dit jaar in drie delen plaats: twee digitale bijeenkomsten op 29 oktober en 4 februari en – zo mogelijk - een post-congres op 20 mei op een locatie bij gastheer Provincie Noord-Holland. Bovendien ontvangt u bij inschrijving het boek 'Mobiliteit ontmoet filosofie'.

Meld u graag eenmaal aan voor drie bijeenkomsten op: www.nationaalverkeerskundecongres.nl/inschrijven

 

nvc
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.