Nationale Laaddrukanalyse: Toenemend tekort aan publieke laadpalen

dinsdag 29 september 2020

Enpuls, onderdeel van Enexis, heeft onderzoek gedaan naar de druk op laadpalen. Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 3 laadpalen in Nederlandse buurten overbezet is. Nederland telt 13.208 buurten; hiervan zijn bijna 5.000 voorzien van laadinfrastructuur. In deze buurten woont circa 70 procent van de Nederlandse bevolking. In 36 procent van deze buurten komt het steeds vaker voor dat laadpalen bezet zijn terwijl elektrische rijders deze willen gebruiken.

Het onderzoek is uitgevoerd vanuit de constatering dat er sprake is van scheefgroei tussen het aantal verkochte elektrische voertuigen en het aantal laadpalen; het aantal laadpalen blijft achter bij het aantal gebruikers van deze laadpalen. Dit komt vaak omdat gemeenten pas nieuwe laadpalen (laten) plaatsen als hierom verzocht wordt, terwijl lang niet alle kopers van elektrische voertuigen een aanvraag voor een laadpaal indienen. 

Enpuls wil graag dat er voldoende laadinfra beschikbaar is en blijft, zodat particulieren niet voor een probleem komen te staan als zij een elektrische auto aanschaffen. Als er sprake is van te weinig goed bereikbare en beschikbare openbare laadpalen, kan dat zelfs betekenen dat een autokoper kiest voor een niet-elektrisch aangedreven model. 

Enpuls stelt een datagedrevene oplossing voor, waarbij op basis van bezettingsdata van laadpalen besloten wordt of er nieuwe laadpalen geplaatst moeten worden. Op die manier worden er laadpalen bijgeplaatst, op de juiste plaats, voordat er sprake is van overbezetting. De datagedreven aanpak sluit goed aan op de bestaande werkwijze, waarin buurtprognoses en plankaarten worden gemaakt bij gemeenten. De werkwijze met buurtprognoses is eerder al ontwikkeld door Enpuls en wordt momenteel landelijk grootschalig uitgerold door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, RVO en ElaadNL. 

Enpuls verwacht dat in 2025 alle nieuwe verkochte auto's elektrisch aangedreven zijn. Opladen moet dan eenvoudig zijn. Cruciaal is daarbij de beschikbaarheid van voldoende openbare laadinfrastructuur. 

Bron: Nederland Elektrisch
Raadpleeg hier het complete onderzoeksverslag.

 

 

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.