Nederland en Spanje werken samen voor waterstof

dinsdag 21 februari 2023

Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten heeft samen met de Spaanse vicepremier Ribera van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging een akkoord getekend om de samenwerking te versterken op het gebied van hernieuwbare waterstof.

Minister Jetten is samen met Nederlandse bedrijven afgereisd naar Spanje om daar Spaanse bedrijven te bezoeken die concrete plannen hebben voor ontwikkeling van totstandkoming van waterstof corridors.

Waterstofmarkt binnen Europa

Om binnen Europa de waterstofmarkt op gang te brengen zijn import- en exportverbindingen en bijbehorende infrastructuur cruciaal. Spanje is hierbij een belangrijke leverancier van hernieuwbare waterstof in Europa. De Spaanse en Nederlandse havens kunnen er samen voor zorgen dat de waterstof naar Noordwest-Europa worden geëxporteerd. De import- en exportcorridors binnen Europa zorgen ervoor dat Nederland minder afhankelijk is van import uit landen buiten de EU.

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie: “Om zowel de klimaatcrisis als de energiecrisis aan te pakken moeten we de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie versnellen. Europese samenwerking op het gebied van waterstof helpt daar enorm bij. Spanje zie ik met haar enorme potentieel voor hernieuwbare waterstof als één van onze belangrijkste waterstofpartners binnen de EU.”

Samenwerking Nederland en Spanje versterkt

Er zijn al intentieverklaringen tussen havens in Spanje en Nederland voor de ontwikkeling van concrete waterstof corridors. Door het Memorandum of Understanding, MoU, tussen Spanje en Nederland vast te leggen wordt de samenwerking nog verder geïntensiveerd. Om ervoor te zorgen dat Nederland niet afhankelijk is van één land, tekent Nederland zo'n MoU met meer landen. Landen met veel zonuren, wind en ruimte zijn landen die potentie hebben voor de productie van waterstof. 

Bron: Nederland en Spanje intensiveren samenwerking op het gebied van waterstof | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.