Nieuwe snelwegverbinding tussen Emmen en Duitsland

donderdag 16 juni 2022

Duitsland gaat de huidige tweebaansweg vanaf Emmen naar Cloppenburg en de aansluiting met de A1 richting Bremen ombouwen tot een snelweg. Dat heeft de Duitse verkeersminister Volker Wissing besloten. Er ligt al langer een snelweg van Emmen naar de Duitse grens. Maar de autoweg E233 die daar in Duitsland op aansluit is tot nu toe behelpen. "Hamburg en Bremen liggen ineens drie kwartier dichterbij. Daar kunnen we als regio van profiteren", zegt Herman Iedema van Ondernemend Emmen bij RTV Drenthe.

De snelweg die in Nederland als A37 begint wordt zo ook aangesloten op de Duitse snelwegen A1 naar Bremen en de A29. Omdat tegelijkertijd ook een autotunnel wordt aangelegd tussen Duitsland en Denemarken, denkt Iedema dat de reistijd naar Kopenhagen en Malmö zelfs twee uur korter wordt.

Lobby van bestuurders en ondernemers

Er is dan ook al langer een lobby van zowel Nederlandse als Duitse bestuurders en ondernemers om de autoweg te verdubbelen. In februari bracht minister Harbers van Infrastructuur het onderwerp nog ter sprake bij zijn Duitse collega Wissing.

Toch is het positieve besluit van de minister Wissing opvallend. Wissing is van de liberale FDP, maar zijn collega van Buitenlandse Zaken Baerbock (Groenen) riep eerder op geen nieuwe snelwegen meer aan te leggen in Duitsland.

Laatste stap

"Er is nu nog één procedure die afgerond moet worden, het Planfeststellungsverfahren. In die procedure kunnen, simpel gezegd, belanghebbende partijen nog een keer vertellen wat ze van de plannen vinden. En uiteindelijk kunnen ze dan nog naar de hoogste Duitse rechter wanneer ze het er niet mee eens zijn," aldus Herman Idema. Er zijn zeven stukken snelweg in het traject van ruim tachtig kilometer waarvoor die procedure geldt. Voor twee ingewikkelde stukken loopt de procedure al, en Idema denkt dat die binnen een jaar zijn afgerond.

Bronnen:
NOS
RTV Drenthe

 

Ondernemers en bestuurders pleiten al lang voor een betere E233 © RTV Drenthe

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

De tekst roept verwarring op. De weg is nu vanaf de grens tot aan de BAB 31 tweebaans met 2x2-rijstroken, daarna eenbaans met 1x2-rijstroken tussen BAB 31 en BAB 1. Welk deel wordt nu precies omgebouwd?

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.