NVC 4 febr: Fiets-voetgangervriendelijke VRI’s en Fietsstraten

woensdag 13 januari 2021

De opmars van de fiets en voetgangers in het stedelijk verkeer, vraagt ook om fiets- en voetgangervriendelijk VRI-beleid. Hoe werkt dat in de praktijk? En kun je de richtlijnen voor fietsstraten binnen de bebouwde kom ook toepassen buiten de bebouwde kom? CROW geeft op het Nationaal verkeerskundecongres 2020/2 op 4 februari onderbouwd antwoord op beide vragen.

Fiets-voetgangervriendelijke VRI’s
Steeds meer gemeenten zetten de fiets en de voetganger voorop in het stedelijke verkeers- en vervoerbeleid. Daarmee wordt ook de vraag steeds relevanter hoe de afwikkeling van verkeerslichten meer fiets en voetgangersvriendelijk geregeld kan worden. Daarom heeft CROW in samenwerking met het LVMB (Landelijk Verkeersmanagement Beraad) en de IVER (Initiatiefgroep verkeerslichtenspecialisten) een inventarisatie laten uitvoeren naar slimme maatregelen voor fietsers en voetgangers.  Slimmer in termen van veiliger en kortere wachttijden. DTV Consultants heeft de inventarisatie in opdracht van CROW uitgevoerd. In deze sessie presenteren Emile Oostenbrink van CROW en Marcel Willekens van DTV Consultants de resultaten van deze verkenning en gaan in gesprek over praktijkervaringen met slimme maatregelen.

Fietsstraten
CROW-Fietsberaad is in 2019 een project gestart over ‘fietsstraten buiten de bebouwde kom’ als uitbreiding van eerder onderzoek naar richtlijnen voor fietsstraten binnen de bebouwde kom. Doel van dit project is om te toetsen of de aanbevelingen voor een veilige inrichting van een fietsstraat binnen de bebouwde kom ook zijn toe te passen op fietsstraten buiten de bebouwde kom. De resultaten zijn inmiddels bekend. Wat wordt er aanbevolen over fietsstraten buiten de bebouwde kom? Stan Wolters en Mark van Gurp van CROW lichten de onderzoeksresultaten toe.

Aanmelden voor 4 februari
U kunt zich nog aanmelden voor het Nationaalverkeerskundecongres 2020/2 op 4 februari en dan ook de kennissessies terugzien van het NVC 2020/1 op 29 oktober. Bovendien ontvangt u bij aanmelding het boek ‘Mobiliteit ontmoet Filosofie’. Zie: www.nationaalverkeerskundecongres.nl/aanmelden  Klik hier voor het NVC-programma op 4 februari: www.nationaalverkeerskundecongres.nl/programma

NVC 2020
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.