Plan voor tolvrije Westerscheldetunnel

donderdag 16 juni 2022

Drie politieke partijen hebben een plan bedacht om de Westerscheldetunnel vanaf 2025 tolvrij te maken. De SP, SGP en BBB hebben daarvoor een voorstel ingediend in de Voorjaarsnota in de Tweede Kamer.

Bron: Omroep Zeeland

Regio Deals

Het geld moet volgens Chris Stoffer van de SGP komen uit een pot die gereserveerd is voor 'Regio Deals'. "Daarin is 900 miljoen euro gereserveerd voor het stimuleren van de economie. De eerste 260 kunnen naar Zeeland om de tunnel tolvrij te maken." De Regio Deals zijn een samenwerking tussen het Rijk en de regio's om geld te investeren in onder andere ondernemerschap, zorg, onderwijs en veiligheid. Volgens Stoffer is het geld nog niet geoormerkt en kan daardoor een groot gedeelte naar het plan om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken.

In februari dit jaar maakte de Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, bekend dat hij niet van plan is de Westerscheldetunnel eerder tolvrij te maken dan 2030. Destijds gaf Harbers aan dat er onvoldoende geld was om tolheffing eerder af te schaffen. Ook de komende jaren zou dat niet het geval zijn.

Motie SGP, SP en BBB

Eerdere onderzoeken wijzen uit dat het vervroegd tolvrij maken haalbaar is en voordelen oplevert voor de regio. Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich in de zomer van 2021 positief uit over een motie van de SP en BBB om de tunnel zo snel mogelijk tolvrij te maken. Ook een motie van de SGP om daar alvast alle nodige stappen voor te zetten, werd aangenomen.

De drie partijen hebben gezamenlijk een voorstel ingediend bij de behandeling van de Voorjaarsnota in de Tweede Kamer.

Tolplein Westerscheldetunnel (Bron: Wikipedia commons)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Het is toch van de zotte dat Zeeuws-Vlamingen extra moeten betalen om hun landsdeel van Nederland te kunnen verlaten of terugkeren als zij in de rest Nederland moeten zijn! ( Denk daarbij aan de Four Freedoms van Roosevelt n.l. de vrijheid van Reizen!)

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.