Populariteit van de elektrische bromfiets bereikt nieuw hoogtepunt

maandag 9 mei 2022

Meer dan de helft van alle nieuw aangeschafte bromfietsen in 2022 was elektrisch, zo blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en datacenter RDC. In de eerste vier maanden van 2022 nam het aandeel 'elektrisch' in de nieuwverkopen van bromfietsen toe naar 50,16 procent ten opzichte van 30,8 procent in dezelfde periode in 2021. In totaal ligt het aandeel elektrische scooters (brom- en snorfiets) dit jaar op 45,6 procent tegenover 33,9 procent in de eerste vier maanden van 2021. 

Volgens RAI Vereniging en BOVAG hebben fabrikanten de laatste jaren volop geïnvesteerd in uitbreiding van het aanbod elektrische scooters. Die investeringen hebben geresulteerd in een hogere kwaliteit, grotere actieradius en een lagere prijs. Ook de hoe brandstofstijging kunnen volgens de belangenorganisaties invloed hebben gehad op het koopgedrag van de consument. 

In de eerste vier maanden van 2022 werden 5.216 nieuwe bromfietsen geregistreerd, iets meer dan 50 procent van die scooters heeft een elektrische aandrijving. Ook in absolute aantallen is het aantal bromfietsen flink toegenomen. In de eerste vier maanden van 2021 werden er nog 1.692 nieuwe elektrische bromfietsen geregistreerd. 

Dalende populariteit van de snorfiets

In absolute aantallen daalde het aantal verkochte elektrische snorfietsen met 24,8 procent. Die daling heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de toekomstige landelijke helmplicht voor snorfietsen. De invoerdatum van deze helmplicht staat nog niet vast. Het aantal verkochte bromfietsen en snorfietsen ligt inmiddels nagenoeg gelijk, dat is sinds 2009 niet meer voorgekomen. Een jaar geleden was driekwart van de nieuw gekochte scooters een bromfiets en slechts 25 procent een bromfiets. 

Bron: Pixabay

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.