Robot wisselt lege accu voor volle

woensdag 11 april 2012
timer 2 min

Natransport Deense treinreis met elektrische auto

Treinreizigers die op het eindstation een elektrische auto kunnen huren om hun reis te vervolgen. Zo’n proef wil het Deense spoorwegbedrijf DSB samen met het Amerikaanse Better Place beginnen. Klanten van de DSB kunnen hierbij hun tickets en treinzitplaatsen boeken via een speciale website en in een later stadium ook via mobiele telefoons.

Het pilotproject van DSB en Better Place richt zich in eerste instantie op de treinstations van Høje-Taastrup en Skanderborg, beide in de buurt van Kopenhagen. Het plan bestaat uit twee elementen: de aanleg van een infrastructuur voor het opladen van elektrische voertuigen, en het opzetten van een autodeelproject met elektrische auto’s. De betrokken elektrische voertuigen zullen gebruik maken van verwisselbare accu’s, waarbij een robot lege accu’s vervangt door volle. Zo’n geautomatiseerd systeem is ontwikkeld door Better Place en loopt ook al op diverse plekken van de wereld in proefprojecten op dit gebied. Als het Deense pilotproject succes boekt, willen Better Place en DSB het aantal accuwisselsystemen bij de Deense treinstations graag uitbreiden. De bedrijven overwegen ook om het project uit te breiden met elektrische auto’s die elektriciteit via oplaadpalen verkrijgen. ‘Het pilotproject bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase,’ verduidelijkt Claus Klitholm, onderdirecteur van de commerciële afdeling van DSB in Kopenhagen, ‘het probleem is dat er op dit moment nog geen geschikte auto’s beschikbaar zijn.’ Dat laatste is een kwestie van enkele maanden, want vanaf de herfst is de Renault Fluence verkrijgbaar op de markt; een nieuwe vierpersoons middenklasser die in samenwerking met Better Place en energiebedrijf Dong ontworpen is voor het systeem van verwisselbare accu’s. Een smart-gridsysteem moet er vervolgens voor zorgen dat het opladen van de wisselaccu’s op een optimaal moment gebeurt, dus zonder het elektriciteitsnet nodeloos te belasten. Dong is zeer geïnteresseerd in deze ontwikkeling omdat de accu’s een mogelijkheid bieden voor de opslag van een overschot aan duurzame energie, bijvoorbeeld afkomstig van windturbines. Dong en Better Place ondertekenden in januari 2009 een samenwerkingsverband, met de afspraak om gezamenlijk 103 miljoen euro te investeren in de Deense infrastructuur voor elektrische voertuigen.

 
Auteur: Joske van Lith

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.