Terugzien: 7-puntenplan van de Mobiliteitsalliantie voor het nieuwe kabinet

donderdag 4 maart 2021
Mobiliteitsalliantie

De brede coalitie van 25 partijen binnen de Mobiliteitsalliantie heeft overeenstemming bereikt over de mobiliteit van morgen en dit samengevat in een 7-puntenplan voor een nieuw Regeerakkoord. De alliantie besprak dit advies met acht (kandidaat) Kamerleden in een publiek webinar. Het debat is hier terug te zien.

Redactie

Voor de mobiliteit van morgen, moet het nieuwe kabinet vervoerstromen beter aan elkaar knopen én spreiden. Tegelijkertijd zal er ondanks – maar ook vanwege - de coronacrisis tot 2040 drie miljard euro extra nodig zijn per jaar voor mobiliteit en de infrastructuur. Daarmee kunnen investeringen worden gedaan waarmee èn bestaande achterstanden in onderhoud aan wegen en ov-infrastructuur worden weggewerkt èn waarmee Nederland internationaal weer voorop komt te lopen, zo stelt de Mobiliteitsalliantie.

7-punten plan

Een aantal punten: Flexibeler werk-, school- en reistijden. "Noodgedwongen zien we dat het anders kan", stellen de partners. Verder zijn een schaalsprong in de ov- en fietsinfrastructuur en het aanpakken van knelpunten op de weg nodig, zodat reizigers en vervoerders straks eenvoudig en met een vervoermiddel naar keuze van A naar B kunnen. In en om de stad ligt het accent op ov, fiets en andere tweewielers vanwege de druk op de ruimte en de luchtkwaliteit. Uiteraard wordt overal rekening gehouden met de optimale routering van het goederenvervoer. Tussen de landsdelen en naar het buitenland moeten zowel weg als ov een goede optie zijn. De uitrol van laadinfrastructuur voor zero emissie voertuigen wordt versneld. Ook wordt ‘betalen naar gebruik’ zo snel mogelijk ingevoerd. Verkeersveiligheid is een nationale prioriteit en hubs maken het switchen tussen vervoermiddelen makkelijker en comfortabeler.

Zie het hele 7-puntenplan: Conceptpassage Regeerakkoord Mobiliteitsalliantie .pdf

De Mobiliteitsalliantie is opgericht om ervoor te zorgen dat de bewegingsvrijheid van Nederland ook in de toekomst behouden blijft. De 25 partners van de Mobiliteitsalliantie zijn: Keolis – GVB – Landelijk Veren Platform – EBS – FEHAC – Koninklijk Nederlands Vervoer – HTM – Qbuzz- MKB-Infra – Transport & Logistiek Nederland – Rai Vereniging – RET – Fietsersbond – Transdev – VNA - ANWB – KNAC – NS – Arriva – Rover –Vereniging Zakelijke Rijders – Centraal Bureau voor de Rijn- & Binnenvaart – BOVAG- Bouwend Nederland – OV-NL.

                 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Goed dat de mobiliteitsalliantie weer van zich laat horen voor de verkiezingen. Als ambassadeur verkeersveiligheid ben ik ook verheugd om te lezen dat ze 300 miljoen euro extra willen uittrekken voor verkeersveiligheid. Wat ik nog sterker zou vinden als de alliantie haar netwerk ook vergroot en de start ups en scale ups meer betrekt, zodat de barrieres waar zij tegenaan lopen via een groter netwerk kunnen worden gedeeld.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.