Toogethr en Ruigrok NetPanel: functie van kantoor verandert

woensdag 3 februari 2021

Nederlandse kantoren kunnen er post-corona best eens permanent anders uit gaan zien. Kantoormedewerkers willen ook na corona méér blijven thuiswerken dan ze daarvoor deden. Een kantoor wordt daarmee hoofdzakelijk een plek om overleg te hebben met collega's en om sociale contacten bij te houden. Dat blijkt uit een enquête door Ruigrok NetPanel onder kantoormedewerkers van grote Nederlandse bedrijven, in opdracht van mobiliteitsplatform Toogethr.

redactie

Voor het onderzoek is een enquête uitgevoerd onder 655 kantoormedewerkers van 25 tot en met 65 jaar die werken bij een bedrijf met minimaal 200 medewerkers. Het gaat daarbij om bedrijven in de sectoren landbouw en nijverheid, commerciële dienstverlening en niet-commerciële dienstverlening. Meer dan de helft van de respondenten maakt deel uit van een organisatie met meer dan 1000 werknemers. Het onderzoek vond plaats in de eerste twee weken van januari 2021.

Uit het onderzoek blijkt dat drie van de vijf medewerkers het thuiswerken goed tot zeer goed bevalt. Als de coronamaatregelen over zijn, gaan zij liever minder vaak naar kantoor dan voorheen. Nederlandse kantoormedewerkers gingen, voor het ingaan van de coronamaatregelen, gemiddeld 4,1 dagen per week naar hun werkplek. Dat willen ze het liefst terugschroeven tot gemiddeld 2,8 dagen per week als de maatregelen voorbij zijn. Het uitsparen van reistijd is voor de meesten (77 procent) het grootste voordeel van thuiswerken, gevolgd door het feit dat ze tussen het werk door huishoudelijke klusjes kunnen doen (53 procent).

Het gemis van face-to-face contact
Meer dan driekwart (77 procent) van de ondervraagden geeft aan voornamelijk het spontane contact met collega's te missen bij het thuiswerken. Ook het face-to-face overleggen met collega's of leidinggevenden wordt door een meerderheid (71 procent) thuis gemist. Het feit dat er bij thuiswerken een minder duidelijke scheiding is tussen werk en privé wordt door bijna de helft als een nadeel ervaren. Niet iedereen is helemaal overgestapt op thuiswerken. 17 Procent van de kantoormedewerkers geeft aan nooit thuis te werken.

Functie van een kantoor verandert
Voor ruim een derde (36 procent) van de kantoormedewerkers geldt dat ze zich vrijer voelen om straks, als de coronamaatregelen voorbij zijn, ook meer thuis te gaan werken. De functie van het kantoor zal daarom flink veranderen in de toekomst. Werknemers gaan niet meer naar kantoor puur en alleen om achter hun bureau aan het werk te gaan. In plaats daarvan geeft een groot deel (37 procent) aan dat overleg met collega's de belangrijkste reden is om in de komende drie jaar naar het werk te komen.

Andere wensen en behoeftes van medewerkers
Het kantoor van de nabije toekomst zal meer draaien om ontmoeten en overleggen dan om individueel werken. stelt Toogethr CEO Joost Bijlsma. “Bedrijven zullen daarom veel meer data moeten verzamelen over de wensen van medewerkers om inzicht te krijgen in wat ze op locatie gaan aanbieden."

Meer informatie over dit onderzoek is op te vragen bij: Maurits van Kuyk, maurits@toogethr.com

thuiswerken foto shutterstock

Kantoormedewerkers willen ook na corona méér blijven thuiswerken. foto: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.