Tweederde woont binnen 15 minuten fietsen van een station

vrijdag 18 juni 2021
Atlas Bereikbare stad

Uit de Atlas Bereikbare Stad

11,7 miljoen Nederlanders wonen binnen 15 minuten fietsen van een station. Dit blijkt uit een onderzoek door Breda University of Applied Sciences (BUas).  De resultaten geven inzicht in de fietsbereikbaarheid van alle gemeenten in Nederland. Juist nu is dat belangrijk omdat Nederland de komende jaren voor een grote woningbouwopgave staat. De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd in de Atlas Bereikbare Stad, een zogenaamde Digital Twin van Nederland.

Redactie

Fietsbereikbaarheid centraal
In het onderzoek door het BUas lectoraat Urban Intelligence is gekeken naar de fiets -en loopbereikbaarheid van treinstations, bushaltes en belangrijke locaties zoals stadscentra, scholen en winkelcentra. Het belang van lopen en fietsen voor een leefbare en bereikbare stad wordt al jaren onderkend. Toch blijft het concretiseren hiervan in het ruimtelijk beleid voor veel gemeenten een uitdaging. Daarom is het Bicycle Oriented Development-concept (BOD) ontwikkeld. Dit integrale data-gedreven planningsconcept brengt de huidige fietsbereikbaarheid van belangrijke bestemmingen in gemeenten gedetailleerd in kaart en maakt het mogelijk om toekomstscenario’s op te stellen. “Met BOD maken we de integrale benadering van ruimtelijke ontwikkeling en fietsbeleid expliciet," zegt Paul van de Coevering, Professor Urban Intelligence bij BUas.

Analyse en resultaten
Om de fietsbereikbaarheid van relevante bestemmingen in beeld te brengen is gewerkt met daadwerkelijke fietsreistijden uit GPS-data  ( uit de Nationale Fietstelweken) in plaats van met hemelsbrede afstanden. Opmerkelijk resultaat is dat gemiddeld tweederde van de Nederlanders binnen 15 fietsreistijd van een station woont. Van de provincies met meer dan een miljoen inwoners scoort Noord-Holland het hoogste met 77 procent en Noord-Brabant met 55 procent momenteel het minste. “Tegelijkertijd biedt de aanleg van snelfietsroutes potentie voor betere fietsbereikbaarheid in provincies als Noord-Brabant. Dit laat ook zien dat de fiets-trein combinatie nog veel potentie heeft in Nederland," aldus Joost de Kruijf, programmaleider Dutch Cycling Intelligence bij BUas. Klik hier voor een overzicht van fietsafstanden per provincie.

Digitaal Dashboard
De resultaten van het onderzoek worden aan overheidsdiensten beschikbaar gesteld via een online digitaal 3D dashboard van heel Nederland, een digital twin. Door deze weergave is het mogelijk om tot op individueel pandniveau uitspraken te doen. Ook is het voor gebruikers eenvoudig om zich te oriënteren en met de analyses aan de slag te gaan. Deze digital twin is ontwikkeld door het bedrijf Argaleo.

Landelijke ontwikkelingen
Door recente ontwikkelingen op het gebied van Talking Bikes, waarbij op landelijke schaal actuele GPS-data wordt ingewonnen, nemen de kansen voor invulling van BOD alleen maar toe de komende jaren. Vanuit het landelijke actieprogramma Tour de Force worden de kansen voor BOD onderschreven. BUas hoopt met de ontwikkeling van BOD het landelijke data-gedreven fietsbeleid te versterken.

Meer informatie over het onderzoek: Joost de Kruijf, 06 117 536 90, Kruijf.J@buas.nl
Meer informatie over het digital twin dashboard: Jeroen Steenbakkers, 06 293 268 41, jeroen@argaleo.com

Toegang tot het dashboard kan via deze link

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden