Uitvoeringsagenda stadslogistiek: dertig binnensteden weren vervuilend vervoer

woensdag 10 februari 2021

Gemeenten, partijen uit de vervoerssector en staatssecretaris Stientje van Veldhoven hebben de uitvoeringsagenda stadslogistiek ondertekend. De agenda bestaat uit afspraken over steden die volledig zero-emissie bevoorraad worden. Steden door het hele land land voeren vanaf 2025 een zero-emissiezone in, ondernemers kunnen met subsidie overstappen op een schone bestelbus of vrachtwagen. 

Deze Uitvoeringsagenda is de opvolger van de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek. Dit was een intentieverklaring waarin overheden en marktpartijen toezegden toe te werken naar een zero emissie stadslogistiek in 2025. Nu zijn deze afspraken dus ook bestuurlijk bekrachtigd.

De agenda bestaat uit afspraken over steden die volledig zero-emissie bevoorraad worden. Steden door het hele land land voeren vanaf 2025 een zero-emissiezone in, ondernemers kunnen met subsidie overstappen op een schone bestelbus of vrachtwagen.

Lees ook: Deventer gaat voor schone binnenstadlogistiek in 2025

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat): “Nu we meer thuis zijn valt op hoeveel bestelbusjes en vrachtwagens er rondrijden in de steden. De afspraken die we vandaag maken zorgen ervoor dat het vanzelfsprekend wordt dat over een aantal jaar in de stad de schappen vol liggen, het afval wordt opgehaald en je pakje er op tijd aankomt, maar dan zonder uitlaatgassen en CO2-uitstoot. Ik vind het heel mooi om hier samen met steden en de transportsector in op te trekken. Dit is Nederland transportland op zijn best.”

Dertig steden

Veertien steden hebben al formeel aangekondigd in 2025 een zero-emissiezone in te voeren. Naar verwachting loopt dat aantal rond de zomer op tot ongeveer dertig, verspreid over heel Nederland. Concreet betekent dat dat er in hun stad op termijn alleen nog volledige uitstootvrije bestelbussen en vrachtwagens rijden.

Wethouder Oscar Dusschooten (Tilburg): “We zetten in op een duurzame en schone stad en om dit te bereiken denkt het gemeentebestuur in kansen en mogelijkheden. Voorbeelden zijn een dekkend netwerk van laadpalen in 2025, en de ambitie om op 1 januari 2025 een zero-emissie zone in te voeren voor logistiek vervoer binnen de Ringbanen. Dit soort initiatieven is noodzakelijk voor het verbeteren van de luchtkwaliteit én ze passen goed in ons streven naar bewustwording. Want het vervoer van de toekomst moet emissieloos, duurzaam en schoon zijn.“  

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Is er een lijstje met die steden?

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.