Accijns op brandstof nog steeds niet terug op oude niveau

maandag 25 maart 2024

Foto: Shutterstock

De accijnsopbrengsten over het afgelopen jaar zijn nog steeds niet terug op het niveau van 2019 – van vóór de coronacrisis. Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat we in 2023 zo'n 7,3 miljard euro aan brandstofaccijns werd geïnd.

Er zit accijns op zaken als tabak, benzine en bier. De meeste gebruiksbelasting wordt nog altijd opgehaald aan de pomp. Afgelopen jaar betaalden we 4,2 miljard euro aan accijns op benzine en 3,1 miljard euro aan accijns op diesel. In 2019 was dat respectievelijk 4,6 miljard euro en 3,9 miljard euro. Dit betekent dat de accijns op brandstof nog steeds niet terug is op het oude niveau, en dit heeft verschillende oorzaken. "Eén daarvan is de accijnsverlaging van 2022", licht hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS toe. Deze verlaging was bedoeld om de prijs aan de pomp iets te dempen, maar deze wordt eind dit jaar volledig teruggedraaid.

De cijfers over hoeveel kilometers we met zijn allen gereden hebben in 2023, zijn nog niet bekend. "Als we naar de trend kijken, is het waarschijnlijk dat we in aantallen kilometers weer op het niveau van 2019 zaten", weet Van Mulligen. "Maar we rijden ook zuiniger. Auto's zijn zuiniger in gebruik geworden en er zijn ook hybride en steeds meer elektrische auto's."

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief