Vervoerpakket Milieudefensie: 9 miljoen ton CO2-besparing

donderdag 23 juli 2020

Het kabinet kan tussen de 7,5 en 9 miljoen ton aan CO2-uitstoot besparen, door een vijftal maatregelen te nemen. Dat blijkt uit een studie van CE Delft, in opdracht van Milieudefensie.

Milieudefensie benoemde op drie terreinen maatregelen die kunnen zorgen voor invulling van de klimaatambities. De organisatie benoemde aan de uitgavekant een Warmtefonds, een Bereikbaarheidspakket en een Landbouwtransitiefonds en vroeg CE Delft om deze maatregelen door te rekenen op hun effecten. 

Besparing

Vanuit het Bereikbaarheidspakket blijkt nu, uit berekeningen van CE Delft, dat het kabinet tot 9 miljoen ton aan CO2-uitstoot kan besparen, wanneer deze vijf maatregelen worden doorgevoerd. Het gaat daarbij om een flexibele bijtelling, afschaffing van de onbelaste woon- werkvergoeding, investering in ov en fiets, kilometerheffing en de veelvliegerstaks.

Het pakket stelt ook voor om 1,5 miljard euro per jaar te verschuiven van wegenbouw naar openbaar vervoer en verbeterde infrastructuur voor de fiets. De verwachting is dat dit leidt tot 20 tot 30 procent minder autokilometers en 20 tot 30 procent met ov-kilometers.

De extra belasting van auto- en vliegkilometers vertaalt zich in 16 tot 18 procent minder autoverplaatsingen en 20 procent minder vluchten die vanaf Schiphol vertrekken. Dit bespaart tot 1,2 megaton CO2. Samen met de kilometerheffing resulteert dat in maximaal 30 procent minder autokilometers en een CO2-besparing van nog eens 3 megaton.

Veelvliegerstaks

Door invoering van bijvoorbeeld een veelvliegerstaks wordt 3,8 ton minder CO2 uitgestoten en vertrekken meer dan 20 procent minder vluchten vanaf Schiphol. Wel moet rekening gehouden worden, dat een aanzienlijk deel van de passagiers uitwijkt naar buitenlandse luchthavens of de reis met andere vervoermiddelen maakt.

Hierdoor neemt de mondiale CO2-uitstoot minder af dan de Nederlandse.

Klimaatbonus

Met de invoer van het alternatieve pakket, krijgen alle huishoudens een vrij te besteden inkomensafhankelijke jaarlijkse klimaatbonus: 1000 euro voor de lage en middeninkomens en 400 euro voor de hoogste 20 procent van de inkomens. Deze regeling wordt bekostigd door een kilometerheffing. Lage inkomens gaan er met de klimaatbonus financieel op vooruit en hogere inkomens ontvangen nog altijd een jaarlijkse bonus van 450 euro.
 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.