Frans Botma, Den Haag (VK 6/2014)
donderdag 6 november 2014
timer 2 min

Frans Botma, afdeling verkeer gemeente Den Haag

Frans Botma staat bij het kruispunt Spui-Grote Marktstraat. Wat vindt hij (verkeerskundig) zo bijzonder aan deze locatie?


Antwoord: De locatie is het kruispunt Spui - Grote Marktstraat. Tot 2009 was dit het domein van het doorgaande autoverkeer. Nu is dit het domein van fietsers, voetgangers en openbaar vervoer. Er was veel protest van burgers en bedrijven tegen het afsluiten van de stad voor doorgaand autoverkeer. Iedereen liep er tegen te hoop. Na circa 6 maanden was bijna iedereen aan de nieuwe situatie gewend en verstomde het protest. Nu wil niemand de doorgaande stromen autoverkeer dwars door het centrum terug. De maatregel draagt bij aan sterke economische ontwikkeling van de Grote Marktstraat en het kernwinkelgebied.

Vraag: Uw voormalige collega Warner Beumer van de gemeente Rotterdam vroeg u in het het vorige nummer (VK5 /2014) wat het grote verschil is in uw werkveld tussen Rotterdam en Den Haag? Wat nam u mee en wat kunt u teruggeven aan Rotterdam?

Antwoord: ‘In Rotterdam was er in mijn tijd veel aandacht voor grootschalige infrastructuur. Dat is logisch in een havenstad. Wat ik heb meegenomen uit Rotterdam is de aandacht voor vakdiscussie en innovatie; een bevlogen afdeling met veel creativiteit en ruimte voor nieuwe ideeën. Ik probeer in Den Haag nog steeds in deze ‘stijl’ te werken. Typisch Haags is de aandacht voor verkeer als onderdeel van een zorgvuldig vormgegeven openbare ruimte. Steeds meer projecten worden in samenspraak met burgers en belanghebbenden vormgegeven. Met veel, relatief kleine, projecten wordt de stad mooier en beter bereikbaar. Beide steden kunnen wat dat betreft van elkaar leren.

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden