Jan-Albert de Leur, gemeente Heerhugowaard (VK 8/2011)
donderdag 24 november 2011
timer 2 min

Jan-Albert de Leur, beleidsmedewerker verkeer, gemeente Heerhugowaard

Op de foto staat u bij rotonde ‘d’Olifant’, Middenweg-Rustenburgerweg in Heerhugowaard. Wat maakt deze situatie zo bijzonder voor u?

Dit is de kleinste van de 18 huidige rotondes van Heerhugowaard. Sinds de uitbreiding van de stad in de jaren 90 is Heerhugowaard een echte rotondestad geworden. Rijscholen uit de hele omgeving komen naar Heerhugowaard om rotondes te oefenen. Deze rotonde is bijzonder omdat het één van mijn eerste ontwerpen is die nagenoeg helemaal volgens mijn eerste schets is uitgevoerd. De straal van de rotonde is zo klein dat een middeneiland onmogelijk is. Dat komt vooral omdat de bus hier een driekwart-beweging maakt en omdat bevoorradend verkeer van het naastgelegen winkelhart hier een 360° draai moet kunnen maken. Belangrijkste reden om hier wel voor een rotonde te kiezen, is het vele fietsverkeer, dat in deze situatie veel meer ruimte en voorrang heeft gekregen. Bijkomend voordeel van deze situatie is dat de oude structuur van de twee kruisende polderwegen en het monumentale pand ‘d’Olifant’ met in de tuin de oudste kastanje van Heerhugowaard, sterker geaccentueerd worden.

De rotonde is de eerste van soortgelijke kleine rotondes in onze regio. De ervaring die we hier opdoen, zal een antwoord geven op de vraag of dit soort kleine rotondes op meer locaties uitkomst zouden kunnen bieden.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden