Jan Vermeulen, gemeente Arnhem (VK 3/2014)
maandag 28 april 2014
timer 2 min

Jan Vermeulen, hoofdadviseur Mobiliteit, gemeente Arnhem

Wat is er (verkeerskundig) zo bijzonder aan de locatie waar u gefotografeerd bent?

Ik sta in - wat in de Arnhemse volksmond heet - de Berenkuil, officieel het Airborneplein. Begin jaren 50 tijdens de wederopbouw hebben mijn voorgangers een verkeersplein ontworpen en gebouwd waarbij de fietsers en automobilisten elkaar ongehinderd op verschillende niveaus kruisen. Het ontwerp siert zich door zijn eenvoud. Als fietser heb je nauwelijks in de gaten dat je een groot verkeersplein passeert. Hier is op een kunstige wijze met hoogteverschillen ‘gespeeld’. Iets dat we nu terugzien bij Arnhem Centraal. Deze Berenkuil ligt aan de stadkant van de John Frostbrug. De brug die 70 jaar geleden een hoofdrol speelde in de operatie Market Garden. Toen een brug te ver, nu een die Arnhem op de wereldkaart zet. 

Vraag van Ton Withoos uit Tilburg, Verkeerskunde 2:
Wat zijn enkele jaren na de invoering ervan, de ervaringen met eenrichtingsverkeer rond het centrum op het gebied van bereikbaarheid en hoe ervaren gebruikers het omrijden? En wat is het daadwerkelijke effect op de doorstroming en de snelheid van het verkeer op deze ring?

Antwoord Jan Vermeulen:
De ervaringen met de invoering van eenrichtingsverkeer rond het centrum - uitvoering van het plan Omsingeling Doorbroken - zijn zeer positief. In het begin de nodige kritische opmerkingen over het omrijden - ja, automobilisten moeten hun route veranderen en daar houden ze niet van - maar die verstomden snel toen bleek dat het rijden op de ring soepel en snel ging. Dat is ook nog steeds ons hoofddoel: de ring rijdend houden. We doseren op de radialen die de ring naderen op zo'n manier dat het verkeer op de ring altijd rijdt. Met het verder vervangen van verkeersinstallaties en het verfijnen van de regelingen zijn we permanent bezig. Ondanks dat is er toch maatschappelijke druk om het principe van uitsluitend rechtsaf kunnen slaan de ring oprijdend los te laten. Dat doet de ware verkeerplanoloog pijn aan het hart, maar ja, Arnhem luistert naar haar burgers, ondernemers en bezoekers en dan is het soms nemen en geven. 

 
Auteur: Margriet Verhoog

Foto: Sjoerd van der Hucht

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden