Kitty van Baaren, gemeente Zundert (VK 7/2011)
maandag 31 oktober 2011
timer 2 min

Kitty van Baaren, beleidsmedewerker verkeer en vervoer, gemeente Zundert 

Op de foto staat u bij een Octopuspaal bij basisschool St. Antonius in Klein Zundert. Wat maakt deze situatie zo bijzonder voor u?

Alle basisscholen binnen de gemeente zijn voorzien van het Octopus straatmeubilair. Dit is gedaan naar aanleiding van een school-verkeersveiligheidsonderzoek waar de scholen, de verkeersouders, de ouders, de kinderen, de politie en de onderwijsadviesdienst bij betrokken waren. Het straatmeubilair maakt de scholen herkenbaar en laat ze opvallen in het straatbeeld. Ook kunnen er oversteekplaatsen mee gemarkeerd worden. In België staat dit materiaal bij alle basisscholen. Ook in onze buurgemeente Wuustwezel staat het materiaal, dus het is voor de burgers erg herkenbaar. Jammer genoeg is niet iedereen blij met het materiaal, vooral omdat men het niet mooi vindt. Maar het komt de verkeersveiligheid van de schoolgaande kinderen enorm ten goede, daarom vind ik het zo waardevol.

Op pagina 61 beantwoordt Kitty de vraag 'In welke innovatie op het gebied van mobiliteit zou Nederland of de EU meer moeten investeren?'

Haar antwoord: 'Het stimuleren van positief gedrag. Een voorbeeld is een creatief filmpje van Volkswagen over een 'positieve' flitskast. Het geld dat verdiend wordt met de boetes voor te hard rijden wordt verloot onder degenen die zich netjes aan de snelheid houden'. Dit soort maatregelen, mensen complimenteren, blijkt te werken. Ik vind dan ook dat hier meer in geïnvesteerd moet worden.

Klik hier voor het filmpje.

 
Auteur: Margriet Verhoog

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden