Smallingerland: Het gedrag van de weggebruiker
woensdag 18 december 2019
timer 3 min

Verkeerskunde volgt in 2019 verkeerskundigen die in hun gemeente werk maken van verkeersveiligheid. Deze keer: Sander de Schiffart en Jeannette Stockmann, beleidsmedewerkers Verkeer en Vervoer, gemeente Smallingerland.

Hoe verkeersveilig zou je de gemeente Smallingerland noemen?

We zijn op de goede weg, maar het kan altijd veiliger. De afgelopen jaren hebben we veel bereikt, maar zolang er nog altijd slachtofferongevallen te betreuren zijn hebben we werk te doen. Wij ondersteunen de ambitie om in 2030 nul slachtofferongevallen te hebben. We zien gelukkig in de ongevallenstatistieken dat zowel het totaal aantal ongevallen als het aantal slachtofferongevallen een dalende trend laat zien.
 

Waar maakt u zich het meeste zorgen over wat betreft de verkeersveiligheid in uw gemeente?

Het gedrag van de weggebruiker. De rol die de weggebruiker zelf heeft in verkeersveiligheid is naar de achtergrond geraakt. We willen dat de weggebruikers weer inzien dat ze zelf ook (mede)verantwoordelijk zijn voor de verkeersveiligheid. Bewoners vinden het nog vaak een taak van de overheid om de veiligheid te verbeteren. Het aanpassen van de infrastructuur of handhaving zijn allang niet meer de enige middelen om de veiligheid te verbeteren. Als elke weggebruiker zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en rekening houdt met de wereld om hem heen dan valt er nog veel verkeersveiligheidswinst te behalen.

Welke concrete verkeersveiligheidsmaatregel of -aanpak uit uw gemeente (best practice) verdient navolging in andere gemeenten?

De aanpak van het project 'Feilich op 'e dyk' verdient zeker navolging. De infrastructuur is op orde in onze dorpen maar klachten over fout verkeersgedrag bleven komen. We zijn het gesprek aangegaan met bewoners van de dorpen Rottevalle en Boornbergum. Aan de dorpsbewoners hebben we hulp gevraagd bij het aanpakken van het foute verkeersgedrag in hun dorp. Bewoners, jong en oud, hebben samen (in creatieve sessies) gedragsmaatregelen bedacht en uitgevoerd om ongewenst verkeersgedrag aan te pakken in hun dorp. Door deze manier van werken is verkeersveiligheid een onderwerp waar bewoners het met elkaar over hebben.

Is er voldoende kennis over verkeersveiligheid(smaatregelen) beschikbaar voor gemeenten?

Jazeker. Naast de richtlijnen over inrichting proberen we ook resultaten van studies naar (verkeers)gedrag te gebruiken om Smallingerland verkeersveiliger te maken. Via provinciale en regionale overleggen benutten we ook de kennis bij andere gemeenten.

Hoe houdt u uw eigen verkeersveiligheidskennis op peil?
Kennis over de verkeers(on)veiligheid in je eigen gemeente is van groot belang om deze adequaat te kunnen aanpakken. De belangrijkste kennis is weten waar risico's liggen en wat de oorzaak is van de verkeersonveiligheid. Een jaarlijkse verkeersveiligheidsanalyse helpt hierbij. Als je weet waar de oorzaak ligt dan kun je hier het juiste middel (een van de 5 E's) op toepassen om de verkeeronveiligheid aan te pakken. Kennis en kunde vanuit vakliteratuur of congressen helpen hierbij. Wij hebben ons hiervoor ook specifiek laten bijscholen op het gebied van verkeersgedrag en verkeerspsychologie.

Wat is uw droomproject op het gebied van verkeersveiligheid?

Het is onze droom om een brede maatschappelijke beweging op gang te brengen waarbij weggebruikers gaan nadenken over wat hun eigen verkeersgedrag doet met medeweggebruikers. Hoe kan het toch dat niemand wil dat er in de eigen straat te hard wordt gereden, maar zodra we de hoek om zijn ook zelf wel eens te hard rijden? Door samen hierover het gesprek aan te gaan kunnen we een nieuwe norm in het verkeer zetten. Hierbij is het ultieme doel dat, naast een vergevingsgezinde inrichting, weggebruikers voor elkaar vergevingsgezind worden.

De foto is gemaakt op de nieuwe fietsrotonde op de Splitting in Drachten. De Splitting is een drukke ontsluitingsweg. Op dit punt steken veel fietsers over naar onder andere de voortgezetonderwijsscholen in de buurt. De fietsrotonde functioneert perfec...

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden