Ton Withoos, gemeente Tilburg (VK 2/2014)
maandag 17 maart 2014
timer 2 min

Ton Withoos, ontwerper/adviseur Verkeer, gemeente Tilburg

Wat is er (verkeerskundig) zo bijzonder aan de locatie waar u gefotografeerd bent?

Ik sta op de Burgemeester Brokxlaan. De nieuwe ontsluitingsweg van de Spoorzone. Op de achtergrond het NS station van Tilburg met het bekende kroepoekdak. Op deze plek krijgt het NS station een nieuwe, tweede voorkant. Het nieuwe stationsplein ligt in het hart van de Spoorzone en gaat natuurlijk het nieuwe deel van het centrum goed aansluiten op het station en, via de onderdoorgang, op het centrum. Daarnaast zal ook het gebied Tilburg Oud-noord veel meer met het station en het centrum worden verbonden. Nu wordt er gewerkt aan de passage die dit najaar onder het station wordt geschoven. Een jaar later kunnen de voetgangers dan aan twee kanten het station in en bovendien kunnen ze dan onder het station door.

Deze plek zal echt gaan leven door de nieuwe functies in de oude gebouwen van de NS en in nieuwbouw die erbij komt. Vanaf de Burgemeester Brokxlaan komt het langzaam verkeer het plein op, fietsers naar de stalling en voetgangers naar de passage. Taxi's en personenauto's brengen en halen passagiers, winkels en horeca worden bevoorraad, de bus zet passagiers af en autoverkeer gebruikt de weg om door het gebied te rijden. Op het plein gaan mensen bij de nieuwe horeca zitten om het leven om zich heen te beleven.

Foto: Sjoerd van der Hucht

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden