Woensdag 19 april: Dag van de Fietshelm

donderdag 13 april 2023

Fietsen zonder helm kan heerlijk vrij en gemakkelijk voelen, maar het kan ook gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om te weten waar je aan begint als je zonder helm op de fiets stapt. De missie van Veilig Verkeer Nederland (VVN) is ‘Iedereen veilig over straat’. Iedere verkeersdeelnemer kan bijdragen aan veiliger verkeer. Op woensdag 19 april is de tweede Dag van de Fietshelm. Dit initiatief is gestart door artsen die het belang van de fietshelm willen onderstrepen.

Fietsen is gezond en goed voor het milieu, maar het kan ook gevaarlijk zijn. In 2020 raakten er meer dan 20.000 fietsers gewond in het verkeer en 229 fietsers kwamen om het leven. Hoofdletsel is de belangrijkste oorzaak van dodelijke fietsongevallen. Het dragen van een fietshelm kan het risico op hoofdletsel met 70% verminderen. Dit is een belangrijk feit dat niet over het hoofd mag worden gezien.

Soorten fietshelmen

Er zijn verschillende soorten fietshelmen op de markt, zoals helmen voor racefietsen, mountainbikes en stadsfietsen. Het is belangrijk om de juiste helm te kiezen voor de activiteit die je gaat doen. Een fietshelm moet goed passen op het hoofd en comfortabel zitten. Een helm die te groot of te klein is kan gevaarlijk zijn. Er zijn verschillende maten en pasvormen beschikbaar, zodat er voor iedereen een geschikte fietshelm te vinden is.

Fietshelmen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Het is belangrijk om een fietshelm te kiezen die past bij jouw budget. Duurdere helmen bieden niet per se meer bescherming dan goedkopere helmen. Een fietshelm is een investering in je eigen veiligheid en het is daarom belangrijk om hier tijd en geld in te investeren.

Pasvorm en comfort

Een fietshelm moet goed passen op het hoofd en comfortabel zitten. Een helm die te groot of te klein is kan gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk om de helm goed af te stellen en regelmatig te controleren op beschadigingen. Er zijn verschillende maten en pasvormen beschikbaar, zodat er voor iedereen een geschikte fietshelm te vinden is.

Iedereen veilig over straat

Het dragen van een fietshelm is geen vervanging voor veilig fietsgedrag en andere beschermende kleding. Reflecterende kleding en handschoenen kunnen ervoor zorgen dat je beter zichtbaar bent voor andere weggebruikers en dat je jezelf beschermt tegen verwondingen bij een valpartij.

Veilig Verkeer Nederland doet hieraan mee door over deze dag te communiceren op hun eigen kanalen en in socialmediacampagnes (met winactie). Meer weten? Lees meer over de trends en ontwikkelingen en handige oplossingen en tips via de factsheet en test je kennis de korte quiz 'Verkeerscheck Fietshelm' via https://vvn.nl/nieuws/drenthe/emmen/dag-van-de-fietshelm!

foto: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief