2 juni NFC: Workshop ‘Recreatieve gereedschapskist zoekt aanpakkers’  

dinsdag 24 mei 2022
NFC 2022

Een uur lang concreet aan de slag met een gereedschapskist vol instrumenten om recreatief fietsen te verbeteren. Dus: praktisch leren en ervaringen opdoen. De nieuwste kennis rond Recreatief fietsen en meer fietsthema’s worden gepresenteerd op 2 juni tijdens het Nationaal Fietscongres in Fiets- en Gastheerstad Enschede. ‘Zoek de grens op!’ is het thema van het tienjarige NFC; een  jubileumcongres.

Redactie

Recreatief fietsen vindt in toenemende mate plaats op de e-bike, nu al bij meer dan de helft (52%) van de fietstochten. In de provincies Utrecht en Noord-Holland is vanuit Tour de Force gekeken naar overlap in utilitaire en recreatieve netwerken. Dat is fors: 40% in Utrecht en 45% in Noord-Holland. Dit betekent ook dat routes druk bereden worden. Recent ANWB-onderzoek bevestigt dit: recreatieve fietsers storen zich vooral aan te smalle fietspaden, drukte op de fietspaden, snelheidsverschillen en asociaal gedrag van andere weggebruikers.

Middelen

Verbeterpunten te over, maar de middelen voor grootschalige optimalisaties en kwaliteitsslagen in het recreatieve netwerk zijn beperkt. Toch zijn er manieren om veiligheid te verbeteren, doorstroming en gebruik van het fietspad te veraangenamen en ook om weggebruikers te sturen.

Tijdens de workshop gaan Jeanette van ’t Zelfde (ANWB), Birgit Cannegieter (Tour de Force) en Eric Nijland (Landelijk Fietsplatform) met de deelnemers op zoek naar deze instrumenten. Via een interactief spel wordt de gereedschapskist gevuld waarna actoren (waaronder weg- en terreinbeheerders) en instrumenten (waaronder data/metingen, infra-aanpassingen en gedragsinterventies) door de deelnemers worden gematcht: wie pakt het gereedschap aan en zet het in?

Meer congresinformatie:

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.