250 miljoen auto's in EU, gemiddelde leeftijd 12 jaar

woensdag 1 februari 2023

Het aantal personenauto's in de Europese Unie is toegenomen tot 250 miljoen in 2021, blijkt uit de nieuwste editie van 'Vehicles in use' van ACEA. Dat is een toename van 1,2 procent. De gemiddelde personenauto in de EU is 12 jaar oud. In Nederland is de gemiddelde personenauto 11,4 jaar oud. De helft (49 procent) van het Nederlandse wagenpark is ouder dan 10 jaar.

Het Nederlandse wagenpark telde eind 2021 ruim 10,3 miljoen personenvoertuigen. 

Het aandeel voertuigen met een alternatieve aandrijving - volledig elektrisch, hybride, plug-in hybride of waterstof - bedraagt nog slechts 7 procent van het Europese wagenpark. Minder dan één procent (0,8) is volledig elektrisch aangedreven, 0,7 procent betreft plug-in hybrides. In Nederland is 2,8 procent van het wagenpark volledig elektrisch. 

Luxemburg heeft het jongste wagenpark van de EU, met een gemiddelde leeftijd van 7,6 jaar. Dat land kent ook het meeste auto's per inwoner (698 per 1000 inwoners). De laagste autodichtheid vinden we in Roemenië, met 396 personenauto's per 1000 inwoners. De auto's zijn het oudst in Griekenland, waar de gemiddelde auto 17 jaar oud is. Het wagenpark groeide in alle EU-landen, met uitzondering van Slovenië, waar het wagenpark met meer dan 4 procent kromp. De grootste groei was te zien in Slowakije (+8.2%). 

In Letland heeft 43 procent van de huishoudens geen auto, in Frankrijk heeft juist 32 procent van de huishoudens meer dan één auto.

Meer lezen

Lees hier het rapport

Fiscaal stelsel remt overstap auto naar ov

Kom je ook naar het Nationaal Congres Parkeren en Mobiliteit?

 

Griekenland heeft het oudste wagenpark uit de EU. (Foto: Shutterstock)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.