Belangrijkste opbrengsten van vier jaar Fietsonderzoek

vrijdag 17 september 2021

Hoe verbeter je steden en regio’s? Hoe kan fietsinnovatie daar een belangrijke rol in spelen? Daar ging het onlangs afgeronde onderzoeksprogramma Smart Cycling Futures (SCF) om. Living labs gaven inzicht in de kansen die fietsinnovatie kan bieden. Als kroon op het werk hebben de SCF-onderzoekers op donderdag 16 september het boekwerkje ‘Smart Cycling Futures: Capita Selecta’ uitgebracht. Het eerste exemplaar is aangeboden aan Ruud van Leeuwen, wethouder van de gemeente Dalfsen. Nieuwsgiering? Download dan het gratis boekje.

Door Erna Jansen

Centraal in SCF (van 2016 tot het najaar van 2020) stonden de living labs in de deelnemende Nederlandse steden en regio’s. In deze living labs gingen wetenschappers en praktijkexperts aan de slag om zowel sociale als technische vindingen uit te proberen én te evalueren. Zo verrichten de wetenschappers onderzoek naar de kansen die fietsinnovatie kan bieden aan de verbetering van steden en regio’s.

Ruim vier jaar onderzoek leverde een rijkheid en veelzijdigheid aan opbrengsten op. Dit willen de onderzoekers laten zien met de Capita Selecta. In het boekje staat een mix van, van wetenschappelijke beschouwing en reflectie tot lessen en oplossingsrichtingen voor de praktijk. U kunt hier de Capita Selecta downloaden.

Vier lessen

Onderzoeker Friso de Vor sprak tijdens de feestelijkheden rondom de lancering van het boekje, op 17 september. Hij zoomde in op de vier lessen die vier jaar onderzoek hebben gebracht.
1. Experimenteren kun je leren

2. Kies de bestaande fietser als vertrekpunt voor fietsbeleid en – innovatie

3. Voor de fietser geldt een eigen logica

4. Fietsinnovaties zijn niet waardevrij.

Van sport naar transport

Lucas Harms, directeur DCE, reflecteerde op de resultaten. “Nederland is bij uitstek een fietsland. In geen ander land wordt zóveel gefietst. In het buitenland is fietsen vaak een sport.” De transitie naar transport noemt Harms een van de speerpunten.

Opbrengsten living labs rondom Zwolle

Rondom een nieuwe snelfietsverbinding tussen Dalfsen en Zwolle ontwikkelde zich ook een living lab. Mensen moeten ook daadwerkelijk het fietspad gaan gebruiken, alleen een fietspad aanleggen is niet voldoende. Hoe fietsstimulering bevorderd kan worden staat in de speciaal voor dit onderzoek geschreven handreiking Fietsstimulering.

De Handreiking Fietsstimulering Snelfietsroutes kunt u hier downloaden.

Het living lab ‘Fietsen geeft Vrijheid’, ook in Zwolle, bleek een succes. In dit living lab krijgen nieuwkomers fietslessen aangeboden. Vanwege het grote succes krijgt dit project een vervolg.

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.