De reiziger centraal en mobiliteit verbinden

maandag 19 april 2021

Als gedeputeerde van de provincie Gelderland ben ik sinds 2019 onder meer verantwoordelijk voor mobiliteit. Een concrete portefeuille, waar iedereen gelijk een beeld bij heeft.

Door gasthoofdredacteur Christianne van der Wal gedeputeerde Mobiliteit, provincie Gelderland

We verplaatsen ons dagelijks; is het niet van huis naar werk, dan is het wel voor visites of boodschappen doen. We maken daarbij gebruik van alle vormen van mobiliteit: lopen, bus, trein, auto en de fiets. In onze visie voor een bereikbaar Gelderland stellen we de reiziger centraal en verbinden we de verschillende vormen van mobiliteit, zoals fiets, (deel-) auto, openbaar vervoer en lopen. Voor fietsen zien we vooral een rol op de korte afstanden. Daar liggen namelijk veel kansen.

Het thema van het Nationaal Fietscongres is dit jaar ‘verbeter je skills’. Dat lijkt een open deur en is gelijk een valkuil. Zeker als het om de fiets gaat. Want het is niet voor iedereen vanzelfsprekend een kwestie van ‘jong geleerd, oud gedaan’. Onze kinderen zaten van jongs af aan al op de fiets. Wij hadden de gelegenheid, tijd en ruimte om ze te laten ervaren dat ze kwetsbaar zijn. Want oversteken, bochten maken, stoppen, leer je met vallen en opstaan.

Maar dit lukt niet altijd. Niet iedereen heeft daarvoor ruimte, tijd en mogelijkheden, terwijl vaardigheden van groot belang zijn. Want fietsen is weliswaar gezond, leuk, gezellig en typisch Nederlands, een fietser is ook kwetsbaar. En die kwetsbaarheid vraagt aandacht. Ondanks alle veilige en aantrekkelijke fietsinfrastructuur en ondanks innovaties.  Daar moeten we ons bewust van zijn en blijvend aandacht aan besteden.

 

-

Christianne van der Wal, gedeputeerde Mobiliteit (provincie Gelderland)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Prima initiatief, heb als beleidsmedewerker verkeersveiligheid 20 jaar bij RWS gewerkt. En heb daar nog steeds veel bebelangstelling voor. Verkeersveiligeid kunnen wij verder verbeteren door gerichte aandacht voor communicatie en voorlichting. Gedrag van fietsers en voor een deel ffietsinfrastructuur aan te passen en te verbeteren .

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.