Debat Fietshelmplicht op het Verbindingsfestival: wel of niet?

dinsdag 22 september 2020

Een fietshelmplicht kan de verkeersveiligheid vergroten, stelt het beleidsadviserend rapport ‘Kansrijk Mobiliteitsbeleid 2020’ van het CPB en PBL. Betekent dit dat de discussie is geslecht? Is Nederland klaar voor een fietshelmplicht? Valt hier nog over te discussiëren of is er sprake van een welles-niets patstelling? Zes deskundigen zitten op donderdag 29 september klaar om deze discussie weer op te pakken. Niet zomaar, maar gestructureerd, volgens een wetenschappelijk schema.

Hoe zat het ook alweer met de fietshelmplicht? De discussie leek stilzwijgend geëindigd in twee kampen, twee gezichtspunten, beide onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Opnieuw wordt een poging ondernomen om de discussie rond de fietshelmplicht vlot te trekken, met als doel om op basis van een wetenschappelijk toegepast schema te onderzoeken of de argumenten van voor en tegenstanders inderdaad voldoende zijn onderbouwd, of dat er mogelijk nog gericht onderzoek ontbreekt. 

Peter van der Knaap (SWOV), Marco Te Brömmelstroet (UVA), Hans Voerknecht ( Een nieuwe kijk), Hans Hilbers (PBL),  Marianne Dwarshuis (ANWB) en Jaap Kamminga (Fietserbond) verkennen onder leiding van Vincent Wevers ( Goudappel Coffeng) het complexe onderzoeksveld rond het thema fietshelmplicht.

 

Klik hier voor het schema

Bekijk alvast het startschema en bovenstaand filmpje, vorm uw mening en laat uw mening horen in de chatfunctie van dit debat: Donderdag 29 september van  15.40 tot 16.20 uur

Meld u vandaag nog aan!

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Fietshelm niet verplichten, laat mensen zelf bepalen wat men wil. 20% veiligheid is weinig, kost een hoop en men heeft op scholen niet de plek voor alle helmen. Kinderen zullen weer in de auto zitten.

Als je veel minder fietsers wilt, dan moet je fietshelmplicht invoeren...

Dat zal een lastige zijn, dat betekent ook voor alle snorfietsen een plicht. En inderdaad een kostenpost en een opbergdingetje, alhoewel je ook iets aan de fiets vast kan maken wat geen last heeft van weersinvloeden ...

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.