'Driekwart van alle hersencellen betrokken bij fietsen'

donderdag 19 mei 2022

Vandaag organiseert NFP Groep voor de 16e keer de landelijke Fiets naar je Werk Dag. Het doel van deze dag is om werkend Nederland uit de auto te krijgen en op de fiets naar hun werk te laten gaan. Een mooi initiatief om Nederlanders meer te laten bewegen. En dat is belangrijk, want bewegen is een belangrijke manier om zowel fysiek als mentaal gezond mogelijk te blijven.  

Koko Beers, Hersenstichting

Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert het geheugen, zorgt voor een betere nachtrust en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson.

 Actieve hersencellen 

Fietsen; het gebeurt zonder erbij na te denken. Maar ondertussen zijn de hersenen volop aan het werk. Maar liefst driekwart van alle hersencellen zijn betrokken bij beweging. 

De hersenen bestaan uit verschillende gebieden. Elk gebied heeft zijn eigen functie. Om goed te kunnen bewegen, werken verschillende hersengebieden nauw samen. Met elkaar én met je spieren. De hersengebieden sturen bewegingen aan door signalen te geven aan onze spieren. Maar ook aan andere delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld je ogen en oren.  

 Soepele hersenen 

Wanneer men voldoende beweegt, raken de hersenen goed doorbloed en krijgen ze de zuurstof en voeding die ze nodig hebben. Nieuwe hersencellen worden gevormd en verbindingen tussen zenuwcellen worden sterker. Daarnaast verbetert de communicatie tussen de hersencellen. Dit alles zorgt ervoor dat de hersenen langer soepel blijven. 

Koko Beers is neurobioloog en medewerker Kennis & Innovatie bij de Hersenstichting.

Ga voor meer informatie over de Hersenstichting naar hersenstichting.nl 

Nationaal Fietscongres 2022

Op woensdag 1 en donderdag 2 juni vindt in Enschede de tiende editie van het Nationaal Fietscongres plaats. Fietsprofessionals uit Nederland en België komen samen om  in een goede mix van kennis, netwerken en ontspanning de laatste actuele vraagstukken van vandaag en morgen rondom het thema fiets te bespreken. Klik hier voor meer informatie over het Nationaal Fietscongres

Bron: creativecommons.org

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.