Evaluatiemethode voor de GOW30

donderdag 3 februari 2022

Steeds meer gemeenten spelen met het idee om binnen hun gemeente de GOW30 toe te passen. De GOW30 is een nieuwe wegcategorie die de zogenoemde ‘grijze wegen’ moet gaan vervangen. Bij de invoer van de GOW30 wordt de snelheidsmaximum op deze 'grijze wegen' van 50 km/uur naar 30 km/uur verlaagd. Om het effect van de GOW30 te kunnen toetsen komt het SWOV met een concept modelopzet voor evaluatieonderzoek.

Ingrijpende operatie

Volgens SWOV-projectleider Govert Schermers is de invoering van de GOW30 een ingrijpende operatie waar veel belastinggeld voor nodig is. “het is dan ook van belang om erachter te komen of de maatregel effectief is geweest.” Het modelopzet voor evaluatieonderzoek is nu nog een concept. De evaluatieopzet wordt in samenwerking met gemeenten waar de GOW30 nu al geïmplementeerd wordt verder uitgewerkt.

Dataonderzoek

Belangrijk onderdeel van het evaluatieonderzoek is het analyseren en vergelijken van data. Tijdens de evaluatie worden 7 variabelen met elkaar vergeleken: verkeersintensiteit en -samenstelling, snelheid, ongevallen, conflicten, sluipverkeer, verkeersbeleving en parkeren. Het is volgens Govert Schemers van belang dat gemeenten nu al gegevens verzamelen die betrekking hebben tot deze variabelen, dan kunnen de desbetreffende gemeenten in de toekomst hun maatregel zo doeltreffend mogelijk evalueren.
 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.