Proef om fietsbeleving in Amsterdamse tunnels te verbeteren

vrijdag 1 maart 2024

Als er verlichting, geur of muziek in een tunnel aanwezig is, welk effect heeft dat dan op de fietsbeleving? Dat onderzoeken adviseurs Iris van Hagen en Thijs Broers de komende periode samen met Amsterdam Bike City door middel van een proef.

Winnaar Fietsinnovatielab 2023

Iris van Hagen en Thijs Broers waren met hun idee winnaar van het Fietsinnovatielab 2023. Ze wilden door middel van een proef onderzoeken welk effect maatregelen gericht op de verschillende zintuigen, zoals muziek, geur en licht, hebben op de fietsbeleving in fietstunnels die als onguur worden ervaren. De gemeente Amsterdam selecteerde Amsterdam-Noord als proeflocatie. De komende periode wordt daar onderzocht welke maatregelen het meest positieve effect hebben op de fietsbeleving. De gemeente kan deze inzichten weer gebruiken voor het verbeteren van fietstunnels in andere delen van de stad.

De tunnels

De onderzoekers ontwikkelden een online enquête voor de bewoners in Amsterdam-Noord. Zij konden tot en met 29 januari in de online enquête aangeven welke tunnels zij als minder veilig of minder prettig ervaren. Op 28 februari startte de proef in de volgende vier tunnels met de meeste stemmen:

  • Tunnel bij het JH Hisgenpad - aanpassing gericht op zien
  • Tunnel bij de JH van Heekweg - aanpassing gericht op horen
  • Tunnel bij de Nieuwe Purmerweg - aanpassing gericht op voelen
  • Tunnel bij de Kamperfoelieweg/Marjoleinstraat - aanpassing gericht op ruiken

De onderzoekers verwachten de resultaten in het voorjaar te kunnen delen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief