Fietscommunity: blijven we 'post-corona' massaal fietsen?

woensdag 28 oktober 2020

De komende jaren zal het fietsonderzoek  nadrukkelijk gericht moeten zijn op het fietsen als onderdeel van de gehele mobiliteit, en bovendien oog hebben voor het verschil tussen stedelijkgebied en landelijk gebied, met aandacht voor sociaal, economische en culturele inclusie. Deze drievoudige conclusie kan getrokken worden uit de online bijeenkomst van de Fietscommunity ‘Post-corona: Massaal op de Fiets? Onder voorzitterschap van Nico van Buren (Platform31) en onder grote belangstelling – er waren ruim 100 aanmeldingen uit de ‘community’ – passeerde een breed scala aan onderwerpen de revue over fietsen in het (post-)corona tijdperk.

Huidig onderzoek naar mobiliteit is vaak gebaseerd op landelijke cijfers en gemiddelden. Rob van der Bijl: "Dat is op zich niet verkeerd, maar wel beperkt in de zin dat het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer voor stedelijke gebied en ruraal gebied als hetzelfde, of dan toch tenminste als vergelijkbaar wordt gezien. Noch voor fietsen, noch voor openbaar vervoer echter is deze zienswijze helemaal gerechtvaardigd. Zo vertegenwoordigt (pré-corona) het landelijk gemiddelde van ov-gebruik slechts luttele procenten van het totaal aantal verplaatsingen, terwijl in stedelijke gebied, en zeker in de grotere centra het aandeel openbaar vervoer aanzienlijk is; de (post-)coronacijferslijden aan een vergelijkbare vertekening, en daarmee onderwaardering van ov-gebruik. Voor het fietsen geldt dit tot op zekere hoogte ook."

 

Meer lezen? Lees hier het hele integrale verslag van de online webinar. 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.