Fietsersbond: Gemeenten moeten meer doen voor fietsers met een beperking

donderdag 14 oktober 2021

De Fietsersbond wil dat gemeenten meer doen voor fietsers met een fysieke beperking. De bond heeft een rapport gepubliceerd, in het kader van de Week van de Toegankelijkheid. Vooral betere en bredere fietspaden zouden nodig zijn voor fietsers met een fysieke beperking. 

Veel fietsers met een fysieke beperking maken gebruik van al dan niet elektrische driewielfietsen, handbikes, loopfietsen en aangepaste ligfietsen. Zo hebben zij toch de vrijheid die fietsen met zich meebrengt. Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond: “De meeste fietsinfrastructuur wordt ontworpen voor jonge fitte fietsers op een tweewieler. Die hebben geen moeite met smalle of hobbelige fietspaden, en tillen ook zonder moeite hun fiets in een etagerek. Als je op een driewielfiets of een handbike moet rijden, dan kijk je daar heel anders naar.”

In het door de Fietsersbond gepubliceerde rapport staan suggesties om de toegankelijkheid voor fietsers met een fysieke beperking te vergroten, zowel op de weg als in de fietsenstalling. Het rapport is gebaseerd op  gesprekken met ervaringsdeskundigen. 

Betaalbaarheid

Ook de betaalbaarheid van aangepaste fietsen is een struikelblok. Van Garderen: “Aangepaste fietsen zijn relatief duur en dus niet voor iedereen zomaar te betalen. De regels voor verstrekking via de Wet maatschappelijke ondersteuning zijn per gemeente verschillend. Dat moet echt veranderen. Aangepaste fietsen geven mensen met een beperking vrijheid om zonder hulp te gaan en te staan waar ze willen. Bovendien is het veel gezonder om te fietsen in plaats van het gebruik van een scootmobiel die wel vergoed wordt, want in beweging blijven is veel beter voor je gezondheid. Daar moeten we als samenleving in investeren.”

Het rapport is op donderdag 7 oktober aangeboden aan burgemeester Otwin van Dijk van de gemeente Oude IJsselstreek. Van Dijk zit zelf in een rolstoel en herstelt momenteel van een ongeluk met zijn handbike. Hij is onder meer ambassadeur van het VNG-project VN-Verdrag Handicap. Het rapport wordt in de komende maanden ook aan diverse gemeenten aangeboden door lokale Fietsersbond-afdelingen.

Download hier het hele rapport.

 

 

-

Steven van der Have en Wim Bot, auteurs van het rapport, overhandigen samen met Fietsersbond-directeur Esther van Garderen het rapport aan Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.