Fietsmonitor 2020 brengt fietswaardering in kaart

dinsdag 14 juli 2020

Uit de Fietsmonitor 2020 blijkt dat 96 procent van de ondervraagde Nederlanders de fiets met een 7 of hoger waardeert. Het rapportcijfer is een 8,3. 

De Fietsmonitor wordt uitgevoerd door I&O Research, in opdracht van de Dutch Cycling Embassy en de Fietsersbond. 2000 Nederlanders werden bevraagd over hun tevredenheid over de fiets. De fiets scoort goed op bijna alle aspecten van fietsgebruik onder Nederlanders.

De fiets krijgt van 96 procent van de ondervraagden  een 7 of hoger, de auto en het openbaar vervoer krijgen een 7 of hoger van 85 en respectievelijk 67 procent van de mensen. Wel geven frequente ov-gebruikers het ov een 7,5 of hoger. 

Redenen om te fietsen

Gezondheid, het milieu en het gemak zijn de belangrijkste redenen voor wekelijkse fietsers om de fiets gebruiken. Slechte weersomstandigheden, lange reistijden en grote afstanden zijn de belangrijkste barrières voor Nederlanders die (bijna) nooit de fiets gebruiken.

Frequente fietsers

Van de ondervraagden geeft 69 procent minstens één dag per week te fietsen. Deze wekelijkse fietsers gebruiken de fiets meestal voor de dagelijkse boodschappen, een fietstocht, voor het plezier of om naar het werk te gaan. Onder deze groep is weinig animo om binnen één jaar een e-bike aan te schaffen. Wel geeft de helft van de e-bikegebruikers aan dat zij de auto minder vaak zijn gaan gebruiken sinds de aanschaf voor hun elektrische tweewieler.

De groep wekelijkse fietsers geeft goede cijfers voor de volgende aspecten van fietsgebruik: gemak, aantrekkelijkheid en comfort en gemak. De aspecten sociale en verkeersveiligheid scoren minder goed, maar krijgen ook een voldoende.

Ergernissen

Brommers, wielrenners en automobilisten zijn de belangrijkste bronnen van ergernis voor wekelijkse fietsers. Hun hoge snelheid wordt het vaakst genoemd als de belangrijkste oorzaak van ergernis.

Download hier het onderzoek.

Nationaal Fietscongres

Wilt u dat de fiets in een hogere versnelling komt? Bezoek dan het Nationaal Fietscongres dat dit jaar online gevierd wordt op 3 september en 19 november. Alle informatie over het programma en aanmelden vindt u op www.nationaalfietscongres.nl

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.