Gasthoofdredacteur Bart van Arem

woensdag 11 april 2012
timer 2 min

Verkeersonderzoek 2.0
Meten is weten. Gedegen verkeersonderzoek staat aan de basis van een betrouwbaar, veilig en schoon verkeerssysteem. En de techniek staat niet stil: er komen voortdurend nieuwe meettechnieken en slimme analysemethoden bij. Bestaande inwintechnieken worden efficiënter door het gebruik van datacommunicatie. En nieuwe inwintechnieken komen beschikbaar zoals het gebruik van sociale netwerken en zogenaamde ‘floating car data’. Geavanceerde data-analysetechnieken zoals ‘data mining’ stellen ons in staat om steeds meer informatie af te leiden uit een toenemende hoeveelheid – vaak ongelijksoortige – data.

In het informatietijdperk heeft zich een markt ontwikkeld voor verkeersdata en verkeersinformatie. Verkeersdata en verkeersinformatie zijn nog steeds bijzonder belangrijk voor overheden als het gaat om beleidsontwikkeling, beheer van infrastructuur en verkeersmanagement. Maar nog veel meer is de waarde van verkeersdata en verkeersinformatie duidelijk geworden voor bedrijven: denk aan het belang van data van de OV-chipkaart voor ov-bedrijven, denk aan tracking & tracing voor logistieke dienstverleners en data over verplaatsingen uit mobiele telefoons en navigatiesystemen voor verkeersinformatiediensten.

Wie ziet door de bomen het bos nog? Een florerende markt voor verkeersdata en verkeersinformatie kan al snel leiden tot wildgroei, waarin het gebruik van verschillende definities voor verkeersdata en verkeersinformatie tot inefficiëntie en zelfs dubbel werk kunnen leiden. Het is belangrijk dat overheden en bedrijven tot afspraken komen over samenwerking, waarin de overheden zich richten op de randvoorwaarden waarin de markt zich verder kan ontwikkelen. In Nederland vormt de oprichting van het NDW een bijzonder belangrijke stap. En onderzoek wijst uit dat het geven van de juiste verkeersinformatie in de juiste condities tot flinke reducties in vertragingstijden kan leiden.

In dit Dossier Verkeersonderzoek schetsen sleutelpersonen uit de overheid, onderzoekswereld en het bedrijfsleven een kleurrijk en gevarieerd beeld van verkeersonderzoek nu en in de nabije toekomst.

Bart van Arem
Hoogleraar Vervoersmodellering, TU Delft

terug naar dossier>

 
Auteur: Margriet Verhoog

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden