Gasthoofdredacteur Carlo van de Weijer

vrijdag 27 maart 2015
timer 2 min

‘Ik hoop met collega’s besef te brengen dat er dingen snel gaan veranderen’

Goedkoper, beter en bereikbaarder 

Een Verkeerskunde met als onderwerp ‘Smart Cities’. Je hoort de term zo vaak dat het al clichématig begint te worden. Volgens de vele extrapolaties - altijd gevaarlijk - wonen we straks allemaal in de stad. Ik kan wel een paar redenen bedenken voor een omgekeerde beweging, maar toch ben ik graag ingegaan op de eervolle uitnodiging om gasthoofdredacteur te worden van deze editie van Verkeerskunde, met de slimme stad als thema.

Verkeerskunde en de stad lijkt me om twee redenen een goede combinatie. Ten eerste omdat ik voorzie dat de toegevoegde waarde van verkeerskunde buiten de stad zal afnemen door het succes van de zelforganisatie van verkeer. Ten tweede omdat in de stad de zaken exponentieel gaan veranderen door de intrede van de digitalisatie. En vraag het oud-medewerkers van Kodak, de Free Record Shop en de Winkler Prins: daar waar de digitalisatie toeslaat verandert alles buitenproportioneel.

Die digitalisatie gaat enerzijds voertuigen inherent schoon en veilig maken, en koppelt anderzijds de vervoersvraag en -aanbod ineens beter dan hoe we dat voorheen hebben geprobeerd. Dogma's dat OV beter is voor de mens, dat meerijddiensten niet werken, dat mensen een auto willen bezitten en dat verkeer zichzelf vastdraait als je het los laat, worden snel achterhaald door de progressief veranderende techniek.

Ik hoop samen met een aantal collega’s in het veld in dit blad besef te brengen dat er dingen snel gaan veranderen. Rondom, maar vooral in de stad, want daar worden de uitdagingen het meest expliciet.

O ja, wat we ook nog kunnen leren van andere industrieën waar de digitalisatie al heeft toegeslagen zoals fotografie, muziek en informatieverschaffing: het product wordt veel goedkoper, beter en bereikbaarder voor iedereen. 
Carlo van de Weijer, directeur Smart Mobility TU/e, werkzaam voor TomTom

 
Auteur: Margriet Verhoog

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.