Gasthoofdredacteur Rienko Baarslag: 'Een rijk dossier'

donderdag 26 mei 2016
timer 2 min
Rienko Baarslag, Senior beleidsadviseur Groen, gemeente Zwolle: '2,5 meter brede fietsbetonpaden trekken e-bikes, skeelers, scootmobielen en racefietsers aan'

'Bij recreatieverkeer denk je aan een aantrekkelijke (binnen)stad, een mooi buitengebied én aan activiteiten. Koningsdag in Zwolle was zo’n activiteit die veel recreatieverkeer op gang bracht. Maar ook beschikt Zwolle over een historische binnenstad én over een fraai buitengebied. En dan nog moet je er constant aan blijven werken: interdisciplinair, op meerdere borden schaken en steeds zoeken naar partners waarmee je belangen deelt. En dat is direct ook weer het leukste: vaak bereik je samen iets, wat je alleen niet gelukt was.

Daarom laat ik u vanuit het ‘groene’ beleidsveld, met plezier iets zien van de reikwijdte, de veelheid en deskundigheid van organisaties die zich met hart en ziel inspannen voor een aantrekkelijk recreatie-aanbod.

De afgelopen jaren hebben we door de Investeringsimpuls landelijk gebied veel kunnen verbeteren aan recreatieve fietspaden. Er zijn essentiële verbindingen bijgekomen die door zulke mooie gebieden lopen, dat nu een toenemend aantal fietsende ‘woonwerkers’ en scholieren hieraan de voorkeur geeft boven de paden langs lawaaiige autowegen. Geef ze eens ongelijk!

Dit roept wel weer nieuwe problemen op. De inmiddels 2,5 meter brede fietsbetonpaden worden steeds meer het domein van e-bikes, skeelers, scootmobielen en soms racefietsers, naast de gewone fiets. Het wordt er voor de wandelaar dus niet rustiger op. Dit nemen we serieus en streven nu naar meer wandel- en struinpaden door de weilanden. Daar benutten we programma’s als Ruimte voor de Rivier en Ruimte voor de Vecht voor. Zo ontstaan er paden langs de IJssel en de Vecht, gecombineerd met nieuwe natuur. En ook in de landbouw vinden we partners. Vooral verbrede of biologische landbouwers zorgen niet alleen voor meer diversiteit in ons landschap ,maar zij zijn soms ook bereidt om struinpaden over hun land te laten lopen.

Kortom, hoe ver recreatie van verkeer verwijderd kan zijn, hoe dicht het soms bij elkaar ligt. Ik wens u veel plezier met de inspirerende bijdragen aan dit rijk gevulde dossier.’

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.