Gevolgen robuust wegennet voor fietsveiligheid (VK 4/2012)

maandag 25 juni 2012
timer 1 min

Effecten van een robuust wegennet op het fietsverkeer; resultaten uit een microsimulatiemodel’, SWOV-publicatie R-2012-3.

Een robuust wegennet zal het wegennet minder gevoelig maken voor verstoringen in de doorstroming. Bij verstoringen zal het doorgaande autoverkeer (incidenteel) meer gebruik maken van het onderliggend wegennet en daar geconfronteerd worden met fietsers. Een eerder door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) uitgevoerde pilotstudie (beschreven in SWOV-rapport R-2010-24) naar de verkeersveiligheidseffecten van een dergelijk wegennet bevatte nog geen gegevens over de gevolgen voor het fietsverkeer. De nieuwe SWOV-publicatie ‘Effecten van een robuust wegennet op het fietsverkeer’ voorziet hier nu in.

Met een simulatiemodel is een situatie nagebootst waarin, na een incident op het hoofdwegennet, een deel van het autoverkeer gebruik is gaan maken van onderliggende wegen en daar kruisend fietsverkeer ontmoet. In deze studie is vastgesteld dat er nadelige veiligheidseffecten optreden bij een kruispunt met voorrang voor fietsers. De SWOV beveelt derhalve aan nadere richtlijnen op te stellen voor de uitwerking van een robuust wegennet. In die richtlijnen moet de positie van de fiets nadrukkelijk worden ingepast. Dit is nodig om te voorkomen dat een robuust wegennet onbedoelde negatieve effecten kan hebben op het fietsverkeer.

 
Auteur: Margriet Verhoog

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.