Gewoon aan de slag gaan past bij Tilburg

donderdag 11 juni 2020

Door Maarten Reith

Hoe verkeersveilig zou u de gemeente Tilburg noemen en waarom? 

Vergelijkbaar met andere steden van deze omvang is het aantal geregistreerde ongevallen vergelijkbaar, het aandeel ongevallen met letsel iets lager. Positief is dat het aantal gewonden bij ons de laatste jaren steeds wat afneemt. Maar net als in heel Noord-Brabant, zien we ook een toename van het aantal dodelijke ongevallen. Stilzitten is dus geen optie. In onze nieuwe Verkeersveiligheidsagenda stellen we daarom dat iedereen die zich door het Tilburgse verkeer beweegt, het recht heeft om veilig thuis te komen. Om dit in daden om te zetten, zijn er ook aanzienlijke financiële middelen vrij gemaakt om aanvullende maatregelen te kunnen nemen. 

Het Strategisch Plan Verkeersveiligheid roept iedere wegbeheerder op om op basis van een risicoanalyse de belangrijkste verkeersveiligheidsrisico's proactief aan te pakken. Hoe werkt dit in uw gemeente? 

Onze Verkeersveiligheidsagenda is vanuit een risicobenadering opgesteld. Door objectieve en subjectieve data slim in een GIS-omgeving te combineren hebben we een goed beeld gekregen van aan welke verkeersdeelnemers, gebieden en locaties we extra aandacht moeten besteden. Ons uitgangspunt was daarbij vooral niet te blijven steken in analyses met drie cijfers achter de komma, maar slimme combinaties te maken met data waar we relatief gemakkelijk over konden beschikken. Voor vijf doelgroepen zijn maatregelen uitgewerkt. Niet alleen daar waar het mis gaat, maar ook waar juist kansen liggen.  

Welke concrete verkeersveiligheidsmaatregel of -aanpak uit uw gemeente (best practice) verdient navolging in andere gemeenten? 

Eigenlijk vooral om gewoon echt aan de slag te gaan. Op het gebied van verkeersveiligheid wordt er vaak lang nagedacht hoe nu de proactieve benadering op te pakken. Dat is goed, maar het echte werk begint buiten. Dat past ook bij de Tilburgse manier van werken. Zo kijken we met experimenten of een maatregel werkt. Als iets werkt, maken we het definitief. Prominent voorbeeld is het afsluiten van een rijbaan op onze Cityring. Ook werken we samen met het Openbaar Ministerie aan een pilot voor de inzet van mobiel inzetbare flitspalen. 

Is er voldoende kennis over verkeersveiligheid(smaatregelen) beschikbaar voor gemeenten? 

Er is heel veel informatie beschikbaar, maar je moet wel een beetje de weg kennen. En daar tijd voor kunnen maken. Ik erken meteen dat dat een voordeel is van een wat grotere organisatie waarbij de taakvelden wat meer verdeeld zijn over een groter aantal mensen dan bij bijvoorbeeld een kleinere gemeente.  

Hoe houdt u uw eigen verkeersveiligheidskennis op peil? 

Naast de voor de hand liggende nieuwsbrieven en webinars, vooral door deel te nemen aan relevante werkgroepen en taskforces. Hiermee houd ik goed contact met de vakbroeders en denk ik actief mee aan de nieuwe landelijke ontwikkelingen. In Noord-Brabant is de provincie ook erg actief en zij biedt goede informatie. 

 Wat is uw droomproject op het gebied van verkeersveiligheid? 

Tilburg is een stad die door de vele kleinschalige bedrijvigheid op een bijzondere manier is ontstaan. We hebben daardoor een stelsel van oude linten waar sprake is van veel gemengd gebruik: winkels, parkeervakken, fietsstroken, de bus, 50 km/uur. Geen goed recept voor verkeersveiligheid. Dit zijn wegen waar we keuzes moeten gaan maken. En waar hele grote kansen liggen om de gehele beleving en leefbaarheid naar een hoger plan te brengen. Hier kunnen we bij een herinrichting een dikke plus op de verkeersveiligheid zetten. De aanpak van deze linten waarbij het verblijven centraler komt te staan en de nadruk veel minder op het stromen van het verkeer komt te liggen, gaat de komende jaren echt veel betekenen voor de verkeersveiligheid in onze stad.  

Hans van Mook, beleidsadviseur Mobiliteit, gemeente Tilburg, op de Besterdring. Een voorbeeld van een oud lint waarbij veel functies onderling strijden voor een plekje op de weg. Met een rommelig verkeersbeeld als resultaat. De straat staat ingepland om t

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.