Onderzoek: e-fiets niet gevaarlijker dan gewone fiets

dinsdag 20 oktober 2020

Uit onderzoek blijkt dat een ongeval met een elektrische fiets voor de berijder geen ernstigere gevolgen heeft dan een ongeval met een gewone fiets. Het onderzoek is uitgevoerd onder fietsslachtoffers op de spoedeisende hulp van het VieCuri Medical Center in Venlo. Voor het onderzoek werden 169 fietsongevallen geanalyseerd. In 78 van de gevallen betrof het een elektrische fiets.

Een kwart van de ongevallen betrof een aanrijding met een ander voertuig (auto of fiets). Bij de rest betrof het enkelvoudige ongevallen. 75,6 procent van de ongevallen op de e-bike vond plaats bij snelheden onder de 15 kilometer per uur, 83,3 procent van de overige fietsongevallen vond plaats bij die lage snelheid. De onderzoekers concluderen hieruit dat het beeld dat ongevallen met e-bikes vaak het gevolg zijn van hogere snelheden, wellicht niet klopt. 

De fietsers op de e-bike waren gemiddeld ouder. Desondanks toonde het onderzoek weinig verschil in letsel tussen de 'gewone' en de 'elektrische' fietsers. 

Bron: CROW Fietsberaad.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.