Reizigers werken vaker thuis en reizen meer per auto

dinsdag 12 mei 2020

Reizigers blijven vaker thuiswerken en hebben meer behoefte aan individueel vervoer, zoals de auto of de fiets. Daarom is dit het moment om in te zetten over verdere flexibilisering en vergroening van onze mobiliteit, vindt RAI Vereniging-voorzitter Steven van Eijck.

Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van RAI Vereniging. Het onderzoek naar het reis- en thuiswerkgedrag werd gehouden onder bijna 4000 mensen. De uitkomsten sluiten volgens Van Eijck aan bij het recent verschenen onderzoek van het Kennisinstituut Mobiliteit dat ook concludeert dat mobiliteit en werksituatie mogelijk blijvend veranderen.

Meer thuiswerkers

Sinds de coronacrisis werkt 56 procent van de respondenten thuis, dat percentage lag voorheen op 6 procent.  Voor 38 procent van de ondervraagden is niets veranderd. Bij een verdere versoepeling van de lockdownmaatregelen, blijft 26 procent van alle respondenten in de toekomst vaker thuiswerken. 

Volgens Van Eijck reisde een groot deel van de nieuwe thuiswerkers voorheen per auto. “Een kwart van alle automobilisten blijft vaker thuiswerken, waardoor de filedruk mogelijk blijvend afneemt. Als deze groep automobilisten 2 dagen per week thuiswerkt, hebben we 10 procent minder verkeer op de weg per week. Niet alleen voldoende om een groot deel van de files op te lossen, maar levert ook een potentiële besparing van ruim 0,4 megaton CO2 per jaar.”

Minder ov

Van de ov-gebruikers geeft 20 procent aan bij verdere versoepeling van de lockdownmaatregelen geen gebruik meer te maken van het ov en 28 procent van de reizigers is nog onzeker. Ruim de helft (52 procent) blijft in de nabije toekomst wel het ov gebruiken.

De OV-overstapper kiest in de toekomst vooral voor de auto (63 procent), 18 procent kiest voor de fiets, 1 procent kiest in de nabije toekomst voor de motor en 15 procent is hier nog niet uit. Van Eijck acht de verschuiving naar de auto onwenselijk. “We moeten voorkomen dat ov-reizigers straks massaal de auto instappen en wij alsnog met z’n allen in de file blijven staan.”

Verder flexibiliseren

Dankzij de coronacrisis zijn files in korte tijd nagenoeg verdwenen en is de uitstoot van schadelijke stoffen en CO2 flink teruggelopen. Dat smaakt naar meer, stelt Van Eijck. “We moeten nu het moment grijpen om ons mobiliteitssysteem verder te flexibiliseren en te vergroenen. Dat betekent onder meer blijven inzetten op stimuleren van thuiswerken en elektrificatie.”

Op de lange termijn moet de flexibilisering en vergroening worden ondersteund door investeringen in de aanpak van knelpunten in onze infrastructuur, aanleg van vervoershubs, Mobility as a Service (MaaS) en invoering van een systeem van betalen naar gebruik. Extra aandacht voor tweewielers zoals fiets, scooter of motor, zijn daarbij van belang zodat ook deze groep meer ruimte krijgt.

Het onderzoeksrapport van Maurice de Hond is op te vragen bij Floris Liebrand: f.liebrand@raivereniging.nl.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.