Soepeler ritsen door splitsen

vrijdag 26 juni 2009

Door:

Dick Hillen, Arcadis

Maarten de Mos, Evert Klem en Han Roebers, Rijkswaterstaat

Lindy Molenkamp, hoofd Eenheid wegen en kanalen Provincie Overijssel

Bij wegwerkzaamheden komt het regelmatig voor dat één of meerdere rijstroken tijdelijk worden afgesloten. Om de verkeershinder in deze situaties te beperken is in het kader van het ‘License tot Test’ programma van FileProof het idee ‘Soepel ritsen door splitsen’ in de praktijk getest en met succes afgesloten: het publiek gaf als rapportcijfer een 7,7 ten opzichte van een 5,4 voor het ‘normale’ ritsen.

 

‘Soepel ritsen door splitsen’ is een idee dat op initiatief van Van Deuveren Traffic is ontwikkeld om tijdens wegwerkzaamheden het aantal ritsbewegingen (en daarmee samenhangende verkeershinder) te reduceren. In het kader van FileProof (snel uitvoerbare maatregelen om de fileproblematiek te beperken) zijn in totaal ruim 60 projecten uitgevoerd op 1000 locaties, waaronder het project ‘License to test’; een platform voor het in de praktijk testen van ideeën. In dit verband is ook ‘Soepel ritsen door splitsen’ getest.

 

Deze vorm van ritsen werkt als volgt: met behulp van de ‘splitspijl’ wordt het verkeer eerst ‘uit elkaar getrokken’ alvorens het verkeer het werkvak wordt ingeleid. Om de splitspijl aan het verkeer te tonen is een Dynamisch Rijstrook Informatie Systeem (DRIS) ontwikkeld.

Om de effectiviteit van de verkeersmaatregel te testen is er in oktober 2008, in combinatie met geplande werkzaamheden, een proef uitgevoerd op de A1. Doel was het verkrijgen van inzicht in de verkeerskundige effectiviteit, alsmede de gedragskundige en belevingsaspecten.

De evaluatie van de proef wijst uit dat het verkeer uiterst positief reageerde op de verkeersmaatregel. De weggebruikers waren bijzonder positief over de verkeersmaatregel. In vergelijking tot het normale ritsen (5,4) werd de maatregel met de ‘splitspijl’ beloond met een 7,7 als rapportcijfer. Daarnaast heeft de maatregel verkeerskundig de potentie om de capaciteit bij wegwerkzaamheden te vergroten. De jury van de VanAnaarBeter-prijs 2008 heeft, mede op basis van deze proef, het idee beloond met een eervolle vermelding.

 
Auteur: Joske van Lith

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden