SWOV presenteert rapport veilige snelheden, geloofwaardige snelheidslimieten

maandag 14 november 2022

SWOV heeft het rapport 'Veilig snelheden, geloofwaardige snelheidslimieten' gepubliceerd. Uit het rapport blijkt onder andere dat van de acht wegkenmerken waarvan tot nu toe werd aangenomen dat ze de geloofwaardigheid van een snelheidslimiet beoordelen, er slechts drie dit daadwerkelijk doen. De kenmerken zijn: het wegbeeld, de rijbaanbreedte en de (lengte van de) rechtstanden.

In de loop van de jaren heeft SWOV het meetinstrument 'Veilige Snelheden, Geloofwaardige Snelheidslimieten' (VSGS) ontwikkeld. Met dit instrument kan worden beoordeeld wat een veilige rijsnelheid is, gegeven ontwerp en inrichting van de weg (VS) en daarnaast, op basis van een reeks wegkenmerken, of de plaatselijke snelheidslimiet geloofwaardig is (GS). De beoordeling van de veilige snelheid (VS) gaat volgens de VSGS-methode uit van natuurkundige wetten en is wat SWOV betreft onomstreden. Over de bruikbaarheid van de GS-methode zijn in de loop van de tijd twijfels ontstaan.

Aanbevelingen

Het onderzoek leidt tot een aantal algemene aanbevelingen die belangrijk zijn voor vervolg-onderzoek naar de relatie tussen snelheid en GS-kenmerken. De belangrijkste hiervan is dat de V85 van vrij rijdend verkeer de uitkomstmaat zou moeten zijn. De geloofwaardigheid van een limiet is immers van toepassing in situaties waar verkeersdeelnemers ongehinderd door ander verkeer hun snelheid kunnen bepalen. Daarnaast geeft de V85 – meer dan een gemiddelde snelheid – een indruk van de snelheidsverdeling en van de snelheid die de ruime meerderheid van automobilisten als redelijk en veilig beschouwt, gegeven de omstandigheden.

-
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.