Tabo Goudswaard: ‘Ik zorg voor verstoring en ontregeling’

vrijdag 21 oktober 2016
timer 2 min
Tabo Goudswaard, social designer Studio Goudswaard: ‘Ik ontwerp nieuwe manieren van kijken binnen de samenleving. Ik creëer iets verrassends wat goed aansluit bij het alledaagse leven van mensen. En doe dat ook sámen met die mensen. Maar eerst zorg ik voor verstoring en ontregeling.

De modus van efficiëntie en doelgerichtheid moet namelijk worden losgelaten. Social designers starten niet met de oplossing van een probleem, maar maken het probleem eerst juist nog groter. Daarmee wordt het denken buiten de kaders van het systeem mogelijk.

Een mooi voorbeeld is de totstandkoming van de ‘Beste Omweg van Nederland‘. Tijdens bouwwerkzaamheden aan de A6 moest een aantal fietstunnels voor langere tijd dicht. De gemeente verlangde een minimale omrijdtijd. De bouwers zagen daarvoor niet direct een oplossing. Wij fietsten mee met bewoners die te maken kregen met de afsluitingen en kwamen erachter dat niet het omrijden het belangrijkste zorgpunt was, maar de sociale veiligheid op sommige delen, en dan met name voor de jongeren.

We ontwierpen in co-creatie met bewoners (inclusief jongeren) en verkeerskundigen ‘de Beste Omweg van Nederland’. En deze bleek uiteindelijk niet de kortste optie. Rijkswaterstaat liet extra verlichting plaatsen en de gemeente zorgde voor de nodige snoeiwerkzaamheden. Het verzoek van aansprekende communicatie pakten we samen met middelbare scholieren op. Zij ontwierpen een functioneel en ook prettig ontregelend bebordingsplan. Dit was een groot succes. Zelfs de minister twitterde erover.'

Zie hieronder een fotoreeks van de Beste Omweg

 

 

 

Tabo Goudswaard, social designer Studio Goudswaard

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.