Provincies en gemeenten staan voor de opgave om de auto duurzaam in te passen in ons mobiliteitssysteem. Daarbij lopen zij aan tegen onderwerpen als wegontwerp en weginrichting, toegankelijkheid, parkeren, Smart Mobility en verkeersveiligheid. CROW ondersteunt hen met praktische kennis die direct toepasbaar is.
CROW-kennis over rol van de auto in het mobiliteitssysteem

Foto: Shutterstock
Een goed uitgevoerd wegontwerp staat aan de basis van veilige en duurzame bereikbaarheid. Hoe je daartoe komt, staat in twee standaardwerken van CROW: de ASVV 2021 voor ontwerp en inrichting binnen de bebouwde kom en het in 2024 vernieuwde Handboek wegontwerp buiten de bebouwde kom. Beide handboeken zijn onmisbaar voor wegbeheerders, wegontwerpers, adviesbureaus en wegenbouwers.
Podcast Handboek wegontwerp
Sinds de actualisatie in 2024 hebben de gebruikers al een tijdje kunnen werken met het Handboek wegontwerp, in boekvorm, of als online kennismodule. Het kan zijn dat zij daarbij aanlopen tegen vragen waar CROW in een serie podcasts antwoord op geeft. Hillie Talens en Stan Wolters zijn kenniswerkers bij CROW en betrokken bij het ontstaan van het nieuwe handboek. In de eerste podcast lichten zij het handboek toe en bespreken zij de belangrijkste wijzigingen.
Parkeerkencijfers
In een kennisoverzicht over de auto mag de publicatie Parkeercijfers, basis voor parkeernormering, niet ontbreken. Al jaren een van de meest gebruikte producten van CROW, gericht op het juiste aantal parkeerplaatsen op de juiste plaats. Veel gemeenten worstelen met de omzetting van parkeerkencijfers naar parkeernormen. Deze publicatie laat zien hoe je die vertaalslag maakt en hoe je soms kunt afwijken van die normen. Ook handig om te weten: wat is de verwachte benodigde hoeveelheid laadpunten? Verder heeft CROW de nieuwe parkeerkencijfers verwerkt in de Parkeervraagcalculator.
Laadkabels en laadpalen
Met de toename van het aantal elektrische auto’s stijgt ook het aantal oplaadvoorzieningen in de openbare ruimte. Zowel bij CROW en Ieder(in) als bij de partners van ‘Kennis Over Zien’ komen klachten binnen over ontoegankelijke trottoirs door over de stoep gelegde private laadkabels en op het trottoir geplaatste openbare laadpalen. De drie partijen hebben samen onderzoek gedaan en aanbevelingen opgesteld voor gemeenten in de publicatie Laadkabels en laadpalen, hoe houd je het trottoir veilig en toegankelijk? Voorafgaand aan de publicatie hield CROW een webinar over oplossingen voor de zogenaamde Verlengde private Aansluiting.
Intelligente snelheidsassistentie
De auto is steeds meer in staat om taken over te nemen van de bestuurder, wat het verkeer in principe veiliger maakt. SmartwayZ.NL en CROW hielden op 26 maart in Cuijck de ISA Demodag, een inspirerende bijeenkomst om te leren over Intelligente Snelheidsassistentie (ISA) en de impact ervan op verkeersveiligheid. Duidelijk werd dat er brede steun is voor de verdere implementatie van ISA, die al verplicht is in nieuwe voertuigen en standaard aanstaat. CROW blijft zich inzetten om, samen met partners, bij te dragen aan veiligere wegen en een succesvolle uitrol van ISA-technologie.
Toekomstvaste inrichting van wegen
De techniek is nu zover dat de waarneming van belijning door voertuigen vergelijkbaar is met die door mensen. Beter zichtbare belijning komt dus zowel mensen als voertuigen ten goede. Op termijn kunnen automatische functies zorgen voor een ontrommeling van de omgeving, wat aanzienlijke kostenbesparingen met zich kan meebrengen. De weg daarheen vereist grote investeringen, waarbij de kosten voor de baten uitgaan. Het is aan de wegbeheerders om te zorgen voor goed leesbare bebording en markering. Lees meer hierover in de publicatie Toekomstvaste inrichting van wegen.
Ladder van Smart Mobility
Voor overheden die twijfelen over de inzet van innovatieve technieken heeft CROW een handige tool op een nieuwe website: de Ladder van Smart Mobility. Deze ladder, ontwikkeld voor ambtenaren en wethouders, beantwoordt vragen als: op welk niveau wil je als overheid of wegbeheerder actief zijn? Doe je alleen wat echt moet, of zet je nog een stapje extra om je beleidsdoelen beter te ondersteunen? En hoe kom je aan de juiste kennis over dit brede onderwerp? Op dezelfde website staat ook de Monitor Smart Mobility van het ministerie van IenW, die de maatschappelijk impact laat zien van Smart Mobility-toepassingen. Tot slot: volg de laatste ontwikkelingen bij CROW over verkeer en vervoer in de tweewekelijkse nieuwsbrief V&V Flits.