Veerpont blijft voorlopig tijdelijke vervanging fietsbrug Amsterdam-Rijnkanaal

maandag 5 februari 2024

Foto: Shutterstock

De provincie Utrecht, het Rijk en de gemeente Stichtse Vecht hebben een overeenkomst gesloten voor het aanleggen van een fietsburng over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Breukelen. De brug is pas in 2030 klaar voor gebruik. Tot die tijd vervangt de pont de fietsbrug. 

 

De pont zou in augustus 2022 uit de vaart genomen worden. Fietsers en voetgangers zouden dan kilometers moeten omfietsen of -lopen. In juni 2022 boden actiecomité “Laat ons niet zwemmen”, Fietsersbond, Landelijk Fietsplatform, Te Voet, Vrienden van de Voetveren en Wandelnet een petitie aan aan de Tweede Kamer met het verzoek om de pont in de vaart te houden tot er een goed alternatief was. De petitie is door ruim 6.400 ondertekend.

Om de veiligheid te waarborgen zal voortaan een steward meevaren, zal de pont meer afstand houden tot de doorgaande vaartuigen en wordt niet meer gevaren bij minder dan een kilometer zicht. 

Kosten

De fietsbrug wordt in 2030 opgeleverd en zal zo'n 27 miljoen euro kosten. Het Rijk betaalt 20 miljoen, provincie Utrecht 5 en de gemeente Stichtse Vecht 2 miljoen. Realisatie en beheer zijn in handen van de provincie.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief