2 juni NFC: Workshops ‘Zelf fietsbeleving meten’ en ‘discussiëren over 30 km/uur’

woensdag 11 mei 2022
NFC 2022

Zelf aan de slag met data van het precongres in Enschede om beleving te meten. En een paneldiscussie over 30 km/uur in de bebouwde kom: Waar liggen de grenzen? Gewoon borden plaatsen of juist herinrichten? En durven we echt 30 km/uur als norm te stellen? Wat zijn de voor- en nadelen? Deze en meer workshops en kennissessies over fietsthema’s worden gepresenteerd op 2 juni tijdens het Nationaal Fietscongres in Fiets- en Gastheerstad Enschede. ‘Zoek de grens op!’ is het thema van het tienjarige NFC; een  jubileumcongres.

Redactie

- Workshop: Fietsbeleving is te meten

Zelf fietsbeleving meten met verzamelde data van ‘gisteren’ tijdens het precongres in Enschede. Daarmee kunnen deelnemers praktisch oefenen. Na een korte bespreking van de theorie van belevingsonderzoek worden deelnemers geprikkeld en bewust gemaakt van verschillende gestructureerde manieren om beleving in beeld te brengen. Aan de hand van twee casussen, het Fietsbelevingsonderzoek Havengebied Amsterdam en de fietstocht op het precongres met gemeente Enschede, wordt getoond hoe belevingsonderzoek wordt toegepast in de praktijk.
In het interactieve deel van de workshop begeleiden Ilse Galama en Liesbeth Stam (Goudappel) deelnemers die zelf met data van de fietstocht op het precongres tot een aantal aanbevelingen komen voor (delen van) de fietsroute om de aantrekkelijkheid van de route te vergroten.

Workshop: 30 km per uur, kansen en dilemma's

Steeds meer gemeenten zijn bezig om 30 km/u binnen de kom echt tot norm te maken. Tegelijkertijd  is er achter de schermen sprake van een richtingenstrijd rond dit thema. Een aantal gemeenten zoekt hierbinnen de grenzen op: moeten we nu maar gewoon bordjes plaatsen om echt te starten, of eerst echt herinrichten om dit goed mogelijk te maken? En moeten we meer 30 km/u krijgen, maar blijft 50 de norm of durven we echt 30 als norm te stellen?
Esther van Garderen en Wim Bot (Fietsersbond), Martijn Ruijgers (Goudappel), Hillie Talens (CROW) en Eric van Aart (gemeente Amsterdam) verkennen in een paneldiscussie de voor- en nadelen van elke optie en proberen te komen tot handelingsperspectief voor de ambtenaar die met dit onderwerp aan de slag wil gaan.

Meer congresinformatie:

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Of het waar is of niet, de geruchtenmachine gaat over dat fietsers in de bebouwde kom zich wettelijk niet hoeven te houden aan de 30Km/uur regels, dat moet als het nodig is gecorrigeerd worden. In dat geval zullen dus ook recreatieve wielrenners, die vooral in de weekenden denken dat ze een wielerwedstrijdstatus aan zich mogen koppelen, beter gecontroleerd moeten gaan worden. Waarbij ook in ogenschouw genomen moet gaan worden, dat de regelgeving zoals in de jaren 50 terug moet komen. En dat duidelijker omschreven wordt dat er niet meer naast elkaar gefietst mag worden. Dit om te voorkomen dat ander verkeer niet onnodig door deze eerder genoemde groep gehinderd wordt.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.