‘Ik Fiets’ in Utrecht met Schwung naar groen

vrijdag 3 juni 2022
Schwung Ik Fiets Verkeerskunde

Wim Vos, wethouder in Leusden en Utrechts gedeputeerde Arne Schaddelee hadden op Wereldfietsdag dankzij Schwung de groene golf op het fietspad. Foto: Michiel Ton    

Op Wereldfietsdag, 3 juni, is de Schwung-app feestelijk opgenomen in de Ik-Fiets-app van de  Utrechtse fietsstimuleringscampagne die sinds 2019 mensen motiveert om vaker de fiets te pakken.  Schwung is een technische oplossing die ervoor zorgt dat fietsers minder vaak hoeven te wachten voor een rood licht. De smartphone van de fietser, waar de ‘Ik Fiets’- of de Schwung-app op is geïnstalleerd, staat in verbinding met de verkeerslichten op Utrechtse routes waardoor de fietser eerder wordt gesignaleerd en kan er al groen licht wordt aangevraagd voordat de fietser bij het verkeerslicht of de aanmeldknop is.

Redactie

Als provincie willen we dat alle inwoners vlot, veilig en comfortabel kunnen fietsen, legt  gedeputeerde Arne Schaddelee uit op 3 juni. “Daarom werken we onder andere aan het verbeteren van het regionaal fietsnetwerk, het realiseren van doorfietsroutes , maar ook aan de inzet van slimme mobiliteit.” Schwung is daar een goed voorbeeld van, zegt Schaddelee: “Data en communicatie worden omgezet naar voordelen voor de fietser.”

De voordelen van Ik-Fiets met Schwung:

•             Fietsers krijgen eerder kans op groen (geen prioriteit op andere weggebruikers, maar de fietser wordt wel eerder gedetecteerd)

•             Fietsers kunnen daardoor vaker doorfietsen, hoeven minder lang te wachten en zijn hierdoor sneller op de bestemming met meer comfort.

•             De app herkent anoniem de routes van de fietser, waardoor het proces van groen licht aanvragen steeds sneller en efficiënter wordt.

•             Door deelname via de Ik-Fiets-app worden fietsers ook beloond met punten die ingewisseld kunnen worden voor leuke kortingen, vouchers, loterijprijzen of donaties aan een goed doel.

Ik Fiets
Om gebruik te maken van Schwung kunnen fietsers de Ik-Fiets-app downloaden. De provincie Utrecht heeft de Schwung-functionaliteit toegevoegd, waardoor alle voordelen voor fietsers gebundeld zijn in één applicatie. De Ik-Fiets-app zet gefietste kilometers om in punten. De punten kunnen in de app ingewisseld worden voor leuke kortingen, vouchers, loterijprijzen of donaties aan een goed doel. Fietsen is goed voor de mentale en fysieke gezondheid, vermindert stress en verhoogt productiviteit. Daarnaast wordt CO2 bespaard met het kiezen van de fiets in plaats van de auto, evenals op parkeer- en benzinekosten.

Drie ‘Ik-Fietsroutes zijn uitgezet om fietsers goed bekend te maken met de nieuwe Schwung-functionaliteitlaten. Deze routes starten in Leusden (+- 20 km), Montfoort (+- 35 km) en Utrecht (+25 km). Ze komen langs meerdere verkeerslichten die werken met de Schwung-functionaliteit. De Schwung-functionaliteit in de Ik Fiets-app leert ook naarmate je meer fietst. Dat betekent dat het wellicht even duurt voordat individuele routes door de app worden herkend.

Downloaden

De Ik Fiets-app is te downloaden uit de Google Play Store of App Store . Schwung is een oplossing van Vialis (een VolkerWessels onderneming) en Infoplaza Mobility. Kijk voor meer informatie over Ik fiets op www.ikfiets.nl  

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.